Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Țurcan: Mă voi abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, se va abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, declară că se va abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern.

„Pentru înlăturarea oricăror interpretări și aluzii, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizării. Rog să examinați cererea mea”, a declarat Vladimir Țurcan la începutul ședinței Curții Constituționale.

Vladimir Țurcan a convocat judecătorii Curții Constituționale în deliberare. Declarația de abținere a lui Vladimir Țurcan a fost admisă. Liuba Șova este președintele ședinței. Sesizarea va fi examinată de toți ceilalți magistrați ai Curții: Eduard Ababii, Domnica Manole, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan.

Amintim că Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată după ce un grup de deputați ai Blocului ACUM și ai Partidului Șor au sesizat Înalta Curte.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Societate
Suport pentru agenții economici: Ce decizie au luat autoritățile

”Nu poate Guvernul face aceste lucruri, pentru că în urma adresării acestor politicieni legea este suspendată. Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile și populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Legea care a intrat în vigoare marți, cu alocarea acestor ajutoare strict necesare pentru populație nu poate fi aplicată. Înaintarea cererilor din partea persoanelor este stopată, ANOFM nu poate recepționa aceste cereri”, a declarat premierul Ion Chicu.

Și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat vina pe opoziție pentru suspendarea legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Mai mult, Igor Dodon, a declarat că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, care i-a raportat că el s-a abținut de la acest vot și că de suspendarea legii asumate de Guvern s-ar face vinoveți patru judecători. În context, șeful statului a propus trei scenarii. 

„Cea mai simplă soluție ar fi ca cele patru sesizări ale opoziției să fie retrase. Luni sau marți, Curtea Constituțională ar fi bine să ia decizia ca legea să rămână în vigoare. Ar putea să suspende câteva articole, dar nu legea în întregime”, a precizat președintele.

Decizia președintelul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, de a nu partcipa la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern vine pentru a nu lăsa loc de interpretări în spațiul public, după ce Igor Dodon a anunțat public că a vorbit cu el la telefon și i-a cerut explicații după suspendarea legii.

Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0