Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acțiunile de combatere a virusului trebuie corectate pentru a evita infectarea medicilor

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Prisăcaru
Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în medicină Viorel Prisacari spune că autoritățile medicale ar trebui să sporească măsurile de profilaxie privind stoparea pandemiei. El crede că lărgirea rețelelor de spitale, internarea și salvarea pacienților nu sunt acțiuni suficiente pentru a opri virusul.
Acțiunile de combatere a virusului trebuie corectate pentru a evita infectarea medicilor

Șeful Catedrei Epidemiologie a Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, spune că autoritățile ar trebui să schimbe strategia anti COVID-19 în direcția preveniri formelor de răspândire a acestei pandemii.

Doctorul Prisacari spune că la nivel mondial există state care aplică diverse scenarii de combatere a virusului. Sunt state care pun accentul pe dezvoltarea infrastructurii medicale și echiparea medicilor, însă un lucru important în opinia lui Prisacari este și aplicarea măsurilor de prevenire, de ”frânare” a acestei epidemii, pentru a scurta perioada de răspândire a virusului.

„Un rol important îl au și autoritățile statelor respective, dacă sunt ele responsabile sau nu față de măsurile care trebuie să fie aplicate. Sunt state unde s-a impus starea excepțională, s-a lărgit rețeaua de spitale, se caută resurse și mijloace medicale. Moldova ar fi la această etapă. Noi am făcut asta pentru că bolnavii trebuie salvați. Dar eu nu am văzut să fie aplicate măsuri de prevenire, de frânare a acestei epidemii, să scurtăm perioada de răspândire, ca acesta să nu se extindă până la vară”, a punctat Viorel Prisacari.

Specialistul crede că măsurile care au fost luate au fost doar într-o direcție, de internare, spitalizare și salvare a pacienților, mai puține acțiuni au fost luate pentru stoparea epidemiei.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Societate
Sergiu Vasilița: Dificultățile din sistemul medical sunt de ordin psihologic

El spune că autoritățile medicale ar trebui să sporească măsurile de profilaxie și să schimbe puțin strategia de combatere a răspândirii acestei pandemii. Totodată, Prisacari a declarat pentru Sputnik Moldova că prioritară rămâne dotarea și echiparea medicilor pentru a-i proteja, iar într-o asemenea situație de criză rolul determinant îl au conducătorii spitalelor.

„Avem peste 400 de medici infectați, cred că este o cifră îngrijorătoare comparativ cu statele din regiune. Există un ordin al ministerului de resort unde se spune că managerul instituției medicale, medicul-șef este responsabil de cazurile de infecție asociate asistenței medicale. De asemenea, un alt ordin al Ministerului prevede că în orice unitate spitalicească cu până la 300 de paturi trebuie să existe o unitate de epidemiolog și un asistent al acestuia. Funcția medicului respectiv este de a evalua situația, de a propune măsuri pentru a proteja medicii de infecții, iar medicul-șef trebuie să implementeze aceste măsuri”, a precizat Viorel Prisacari.

 Bilanţul provizoriu al cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a crescut. Numărul acestora a ajuns la 416, printre care: medici - 105, asistenţi medicali -145, felceri - 29, paramedici - 1, farmacişti - 8, personal auxiliar - 128 persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistență medicală urgentă din Soroca - 109, Ștefan Vodă - 54, Fălești - 26. Nouă lucrători medicali se află în stare gravă la Spitalul Clinic Republican din Capitală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0