Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Intrarea Domnului în Ierusalim: Simbolistica liturgică a sărbătoririi

© Sputnik / Miroslav RotariIcoane făcătoare de minuni
Icoane făcătoare de minuni - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Duminica Floriilor.

CHIȘINĂU, 12 apr – Sputnik. Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină care nu are o dată exactă, dar care este comemorată întotdeauna în ultima duminică de dinaintea Paștelui. Sărbătoarea de Florii comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele de dinaintea patimilor.

Продажа вербы - Sputnik Moldova
Societate
Mesajul lui Ion Chicu adresat cetățenilor înainte de Duminica Floriilor

„În apropierea Paștelui, credincioșii din toată Palestina se îndreptau spre Ierusalim, pentru a sărbători. Exact în acest timp, între pelerini se răspândește vestea despre învierea lui Lazăr. Această murmur minunat a umplut sufletele pelerinilor de bucuria și speranța că Iisus din Nazaret ar putea fi Mesia, regele lui Israel”, a precizat pentru Sputnik Moldova protoiereul mitrofor Manole Brihuneț.

Părintele Brihuneț a povestit că, aflându-se încă în Betania, Domnul a poruncit la doi dintre ucenicii săi aducă un asin tânăr, pe care nimeni nu s-a așezat niciodată. Hristos, călare pe acel animal, începe să coboare de pe munte la Ierusalim, iar mulțimile de oameni adunate pentru a sărbători Paștele l-au întâmpinat ținând în mâini ramuri de finic.

„Își așterneau hainele și-l salutau cu strigări de bucurie, mărire și mântuire: „Osanna! Osanna fiul lui David! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!”, a mai spus părintele Manole Brihuneț.

Intrarea Domnului în Ierusalim este principalul eveniment din ultimele zile ale vieții pământești a Mântuitorului Isus Hristos. Sosirea triumfală a Mântuitorului în Orașul Sfânt precede Patimile Sale profețite de scriitorii Vechiului Testament, împărați și proroci. Deoarece în simbolistica liturgică a sărbătoririi Intrării Domnului în Ierusalim ramurile de finic ocupă un loc important, această sărbătoare se numește și Duminica Stâlpărilor. În tradiția românească, sărbătoarea este cunoscută și sub denumirea de Duminica Floriilor, iar în practica liturgică ramurile de palmier sunt înlocuite tradițional cu ramuri de salcie.

Târgul de Florii 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon de Florii: Să vă bucurați de această sărbătoare în sânul familiei

„Intrarea Domnului în Ierusalim este reflectată și în iconografie din cele mai vechi timpuri. Imagini cu acest eveniment sfânt le aflăm pe sarcofagele creștinilor încă din secolul al IV-lea. În iconografia ortodoxă se întâlnesc două versiuni. În una din ele, Mântuitorul înfățișat stând pe un măgar și în cealaltă, alături de măgarul pe care călărește Hristos, se află și un mânz. În spatele lui Hristos sunt de obicei ucenicii, iar înaintea lui sunt copiii, care așează haine și crengi de finic sub picioarele măgarului. Locuitorii și oaspeții Ierusalimului îl întâlnesc pe Mântuitorul cu ramuri în mâini, în mulțime aflându-se și femei cu copii în brațe. După zidurile Ierusalimului, se află o clădire cu cupole, uneori încununată cu cruce”, precizează protoiereul mitrofor Manole Brihuneț.

În încheiere, părintele ne amintelte de lumina Învierii de obște, care ne radiază din icoanele Celuia care Intră în Ierusalim pentru mântuirea noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0