Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cum ar trebui să se desfășoare trierea bolnavilor de COVID-19

© Sputnik / Victor IovvAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 10 aprilie, Centrul de triere de la Moldexpo (Instituţia Medico–Sanitară Publică Centrul COVID–19 Chișinău) și-a început activitatea. Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc crede că asemenea centre ar trebui deschise și în nordul, dar și în sudul țării.
Expert: Cum ar trebui să se desfășoare trierea bolnavilor de COVID-19

Expertul Ala Tocarciuc susține că existența centrelor de triere în cazul unei pandemii este foarte importantă și necesară, întrucât pacienții ajunși acolo vor fi testați, iar după primirea rezultatului, în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă, vor fi transferați în spitalele strategice.

"Sper că o să avem asemenea centre și la Bălți și la Cahul, pentru ca să nu-i aducem pe toți la Chișinău. Nu este logic și sunt cheltuieli suplimentare. În unele țări, această treiere se face la domiciliu. Pacientul telefonează la 112, după care doar un medic se deplasează la domiciliu, îl consultă și ia probele pentru analiză. După ce sunt gata rezultatele analizelor, se decide dacă pacientul rămâne 14 zile acasă sau este internat la spital. Testarea este una dintre elementele obligatorii, însă modul în care o face fiecare țară depinde de capacitățile sale", a spus Ala Tocarciuc.

Moldexpo - Sputnik Moldova
Societate
Câți bani au fost alocați pentru centrul de triere de la Moldexpo - Detalii

De asemenea, expertul a precizat pentru Sputnik Moldova că decizia Ministerului Sănătății ca pacienții infectați cu COVID-19 cu forme ușoare să primească tratament la domiciliu de la medicul de familie este una foarte bună.

"Inițial am propus ca această triere să fie făcută în regim online la prima etapă, apoi la nivel instituțional, așa precum se procedează acum. Anterior, toți pacienții erau transportați la Chișinău, însă după ce s-a atestat un număr mai mare de pacienți s-a luat decizia ca aceștia să se trateze în spitalele din raioane, iar bolnavii cu forme ușoare vor fi tratați la domiciliu", a conchis expertul.

De precizat că pe 6 aprilie curent premierul Ion Chicu a anunțat că, pe lângă centrul de triere de la Moldexpo, autoritățile examinează posibilitatea de a mai deschide un spital pentru persoanele suspectate că ar fi infectate cu noul tip de coronavirus la Sala Polivalentă din Chișinău.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0