Președintele Băncii Centrale Europene cere solidaritate, dar fără ștergerea datoriilor

© AFP 2024 / Thierry CharlierLa directrice générale du Fonds monétaire international (FMI), Christine Lagarde
La directrice générale du Fonds monétaire international (FMI), Christine Lagarde - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a făcut un apel la solidaritate în combaterea pandemiei, dar a respins posibilitatea ştergerii generalizate a datoriilor contractate de statele din zona euro în perioada crizei .

BRUXELLES, 10 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Mesaj clar al preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde: datoriile contractate de statele din zona euro în perioada crizei coronavirusului nu se vor șterge. Pe de altă parte însă, Lagarde face un apel la solidaritate în efortul de combatere a pandemiei.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Atenuarea impactului economic cauzat de COVID-19: FMI, gata să ofere un credit Moldovei
"Acest lucru mi se pare complet de neconceput. Nu este momentul oportun să punem o astfel de întrebare. Acum ne concentrăm pe menţinerea în funcţiune a economiei", a declarat Lagarde într-un interviu acordat postului de radio France Inter, ca răspuns la întrebarea despre posibilitatea ștergerii datoriilor făcute în această perioadă de criză.

Preşedintele BCE a subliniat că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca statele din zona euro să iasă din îndatorare.

"Dacă, imediat ce criza va trece şi creşterea va reveni, ne vom apuca să înăsprim politicile bugetare şi să frânăm creşterea, vom recădea într-o capcană care trebuie evitată. În consecinţă, va trebui, progresiv, să procedăm la o rambursare a datoriilor şi să ne repunem pe o traiectorie mai stabilă şi mai propice pentru echilibrul finanţelor publice, dar nu trebuie să o facem într-o manieră brutală", a spus Christine Lagarde.

Și guvernatorul Băncii centrale a Franţei, François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a subliniat că este prea devreme să avanseze o cifră globală cu privire la costul bugetar al măsurilor adoptate pentru a proteja companiile şi salariaţii.

"În funcţie de durată, nota de plată economică şi bugetară va fi mai mare sau mai mică. 15 zile de carantină costă 1,5 puncte din creşterea PIB-ului anual, iar în ceea ce priveşte deficitul, costul acestor măsuri destinate să protejeze companiile şi cetăţenii este de peste un punct din PIB suplimentar, adică 20 de miliarde de euro pentru fiecare 15 zile de carantină", a precizat guvernatorul Băncii Franţei.

"Într-o zi, va trebui să rambursăm această datorie, va trebui să facem un efort bugetar cu cheltuieli mai selective, însă acest efort va fi ajutat de dobânzi care vor rămâne la un nivel scăzut şi de acţiunile Băncii Centrale Europene care furnizează astăzi lichidităţi pentru a permite plata acestor datori", a adăugat François Villeroy de Galhau.

Datoriile se plătesc, dar oficial se cere  ”solidaritate”

Cu o zi înainte de aceste declarații tranșante ale președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a îndemnat statele europene, într-un articol de opinie publicat în Le Monde, să fie "umăr la umăr" pentru a răspunde crizei noului coronavirus cu măsuri bugetare.

"Componenta bugetară ca răspuns la această criză este vital să fie suficient de puternică în întreaga zonă euro. Guvernele trebuie să fie umăr la umăr pentru a desfăşura ansamblul politicilor optime în faţa unui şoc comun de care nimeni nu este responsabil", a scris Christine Lagarde, continuând seria articolelor și apelurilor diferiților oficiali politici sau din lumea academică publicate în ziare europene de mare tiraj.

"O aliniere totală a politicilor bugetare şi monetare şi egalitatea de tratament în faţa coronaviruslui sunt cel mai bun mijloc de a ne proteja capacitatea de producţie şi locurile de muncă, pentru a regăsi o rată a creşterii şi inflaţiei sustenabilă atunci când pandemia va lua sfârşit", a mai scris preşedinta Băncii Centrale Europene în editorialul ei.

Apelul lui Lagarde vine în contextul în care, în această seară, membrii Eurogrupului, instanţa care îi reuneşte pe miniştrii de finanţe din zona euro, urmează să discute din nou prin videoconferinţă spre măsurile de adoptat pentru combaterea crizei după ce întâlnirile anterioare au eșuat.

Fluxul de știri
0