Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenuarea impactului economic cauzat de COVID-19: FMI, gata să ofere un credit Moldovei

© REUTERS / YURI GRIPASМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Fondul Monetar Internațional ar putea acorda în cel mai scurt timp un credit de peste 100 de milioane de dolari pentru ameliorarea impactului economic cauzat de pandemia de COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 mart - Sputnik. Fondul Monetar Internațional ar putea acorda în cel mai scurt timp un împrumut de aproximativ 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI, pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19.

”În perioada 30 martie - 1 aprilie, ca răspuns la solicitarea privind acordarea asistenței financiare de urgență pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19, o misiune a FMI, sub conducerea dlui Ruben Atoyan, va purta discuții de la sediul FMI din Washinton cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute financiar de Mecanismul de creditare rapidă (RCF) și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), precizează instituția printr-un comunicat.

Totodată, FMI precizează că finanțarea prin intermediul RCF/RFI trebuie să fie aprobată de Consiliul de Durectori Executivi al FMI și nu presupune condiții prealabile sau misiuni de evaluare.

În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil.

Condițiile de acordare a creditului

Il presidente della Commissione Europea Ursula von der Leyen  - Sputnik Moldova
Președintele Comisiei Europene recunoaște lipsa de solidaritate europeană în fața crizei
FMI dispune de două instrumente de finanțare – Mecanismul de creditare rapidă (RCF), instituit în 2009, și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), instituit în 2011 – prin care se acordă asistență finaciară statelor-membre fără ca să fie nevoie ca acestea să aibă un program deplin cu FMI. Aceste împrumuturi pot fi debursate foarte rapid, pentru a susține statele-membre în implementarea politicilor de remediere a situațiilor de urgență, cum ar fi cea cauzată de pandemia de coronavirus.

Rata dobânzii pentru creditele RCF, care se acordă statelor cu venituri mici, este egală cu zero procente, perioada de grație pentru astfel de credite este de 5½ ani, iar termenul de scadență este de 10 ani. Asistența financiară prin intermediul RFI se acordă în aceleași condiții ca și în cazul acordurilor stand-by (în prezent, rata dobânzii constituie circa 1½ procente), iar termenul de scadență este între 3¼ și 5 ani.

Fluxul de știri
0