Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Guvernul vine cu soluții pentru cetățeni, iar opoziția pune bețe în roate

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului acuză opoziția că ar „pune bețe în roate” Guvernului Chicu în soluționarea mai multor probleme sociale în contextul pandemiei.

CHIȘINĂU, 10 apr - Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale va fi convocată în scurt timp în regim de urgență pentru a lua decizia privind asumarea răspunderii Guvernului asupra unui pachet de legi sociale în contextul pandemiei. Este vorba în special de alocarea ajutorului de șomaj, suportul pentru agenții economici, alocațiile pentru copii care au crescut de la 500 la 900 de lei. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon la o nouă ediție „Președintele răspunde” și a fost luată după ce ieri Curtea Constituțională a suspendat pachetul de legi asumat de Guvernul Chicu. 

Стационар для лечения пожилых пациентов с коронавирусом открылся в Москве - Sputnik Moldova
Societate
Opt persoane sunt conectate la respirație artificială

Официальный визит  Р. Т. Эрдогана в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Ajutor umanitar din partea Turciei: Iată ce va oferi țării noastre

Igor Dodon dă vina pe opoziție că au cauzat decizia Curții. 

„Pentru mine este foarte stranie această decizie, dar și atitudinea opoziției. Este o abordare cinică a opoziției de a cere suspendarea unor prevederi sau a legii în întregime. Trebuie să lăsăm politica la o parte”, a declarat Dodon. 

Acesta spune că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, care i-a raportat că el s-a abținut de la acest vot și că de suspendarea legii asumate de Guvern s-ar face vinoveți patru judecători. În context, șeful statului a propus trei scenarii. 

„Cea mai simplă soluție ar fi ca cele patru sesizări ale opoziției să fie retrase. Luni sau marți, Curtea Constituțională ar fi bine să ia decizia ca legea să rămână în vigoare. Ar putea să suspende câteva articole, dar nu legea în întregime”, a precizat președintele.

În cazul în care cele două soluții nu vor trece, șeful statului propune ca Guvernul să vină cu o nouă lege în Parlament. Dodon sugerează că acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare. 

Amintim, judecătorii Curții Constituționale au decis suspendarea acțiunii întregii Legi nr. 56 din 2 aprilie 2020, lege pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. 

Fluxul de știri
0