Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Când va fi sistată starea de urgență și vom putea ieși din casă – Iată de spune Dodon

© Photo : Facebook / Igor DodonОбустройство карантинного центра на территории "Молдэкспо"
Обустройство карантинного центра на территории Молдэкспо - Sputnik Moldova
Abonare
Starea de urgență instituită timp de două luni se încheie pe 15 mai, dar este foarte probabil ca ea să fie prelungită încă cu o lună, până în 15 iunie, spune președintele Dodon. După 15 iunie se va decide în funcție de situație, ea putând să fie prelungită din nou.

Cronica coronavirusului: Moldova, în stare de urgență - într-un singur videoclip - Sputnik Moldova
Video
Cronica coronavirusului: Moldova, în stare de urgență - într-un singur videoclip
CHIȘINĂU, 10 apr - Sputnik. În cadrul emisiunii "Președintele Răspunde", Igor Dodon a fost întrebat dacă este adevărat că autoritățile ar fi luat "decizia secretă" de a prelungi starea de urgență, dictată de epidemie de COVID-19, până în data de 15 iunie. Amintim că starea de urgență a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova în data de 17 martie, cu votul majorității deputaților prezenți în sală, pe o perioadă de 60 de zile, astfel că ea expiră în data de 15 mai.

Igor Dodon a infirmat că autoritățile ar fi decis prelungirea stării de urgență până în data de 15 iunie.

"În ceea ce ține de prelungirea stării de urgență, nu este luată o astfel de decizie și nu poate lua o decizie președintele sau Guvernul, pentru că starea de urgență este declarată și prelungită de către Parlamentul Republicii Moldova, cu votul majorității parlamentare", a spus el.

Dar șeful statului a lăsat să se înțeleagă că este foarte probabil că starea de urgență va fi prelungită până în data de 15 iunie, adică încă cu o lună și asta judecând după evoluția epidemiei de coronavirus.

"Noi vrem și ne dorim foarte mult ca până la 15 iunie riscurile, care sunt acum destul de mari, să fie mai mici sau să dispară. Noi ne dorim ca starea de urgență să se finalizeze pe data de 15 iunie", spus Dodon.

Președintele țării spune că la sfârșitul lunii aprilie ar urma să fie ridicare un șir de restricții, dacă situația va avea o evoluție pozitivă, dar nu și starea de urgență.  

Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia Moldovei anunță amânarea Paștelui Blajinilor - va fi celebrat în iunie: Video
"Noi conduserăm că la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, urmează să fie scoase unele restricții pentru activitatea economică: comerțul, HoReCa și altele. Dar o să vedem care va fi situația la sfârșitul lunii aprilie. Dacă dinamica va fi una pozitivă, și eu mă bucur că în ultimele 4-5 zile noi avem o dinamică relativ bună, nu avem o înrăutățire bruscă a situației, noi vom scoate unele restricții ca oamenii să poată să iasă din casă, să poată să meargă la magazine nu doar alimentare, să fie posibil și alte activități. Dar asta va depinde de situație".

Dar și după sistarea stării de urgență, după 15 aprilie, nu vor fi ridicate imediat toate restricțiile.

"Evident că și după 15 iunie, dacă se fa finaliza starea de urgență, noi cu toții vom fi și trebuie să fim foarte precauți", a spus Dodon.

Dar, dacă epidemia de coronavirus nu va fi învinsă și situația va fi dificilă, atunci starea de urgență ar putea să fie prelungită și după 15 iunie, adică să fie prelungită deja a doua oară, după ce prima dată ar urma să fie prelungită pe perioada 15 mai  - 15 iunie.

"Noi sperăm ca până pe 15 iunie să finalizăm starea de urgență. Dacă vom vedea că situația este dificilă, vom veni cu propuneri suplimentare la Parlament ca ei să prelungească această perioadă", a conchis șeful statului.

Până la această oră în țara noastră au fost înregistrate 29 de decese din cauza coronavirusului. Avem 1174 de cazuri confirmate, dar numărul crește în fiecare zi. Alte 43 de persoane au fost tratate de acest virus.

Fluxul de știri
0