Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Munca la negru în Republica Moldova

Abonare
Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înţelegeri verbale, rămâne una frecventă în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 7,2% în anul 2019. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înţelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați (9,1%), decât printre femei (5,6%).

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă

Cele mai mari ponderi ale salariaților fără contracte de muncă sunt estimate în agricultură (48,3%), comerț (16,0%), construcții (15,3%) și industrie (6,4%).

Salarii „în plic” au primit anul trecut 7,8% dintre angajați. Acest fenomen se atestă cel mai frecvent în agricultură (50,6%), comerț (15,3%), construcții (14,2%) și industrie (6,6%).

Potrivit datelor statistice, în 2019 forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată și șomerii, a constituit 919,3 mii de persoane. 

În rândul populației active bărbații ocupă primul loc - cu 51,7%, iar procentul femeilor a constituit 48,3 la sută.

Populația ocupată a constituit anul trecut 872,4 mii persoane. Ca și în cazul populației active, ponderea bărbaților (51,3%), a fost mai mare în comparație cu cea a femeilor (48,7%). 

Numărul șomerilor a fost în același interval de timp de 46,9 mii de persoane. Şomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații - 58,8% din numărul total de șomeri, precum şi persoanele din mediul rural - 55,5%.

Forța de muncă - Sputnik Moldova
Forța de muncă în Moldova: Sectoarele cu cei mai mulți angajați

Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 5,1%. În rândul bărbaților, rata șomajului a fost de 5,8%, iar în rândul femeilor - de 4,4%. În mediul urban rata șomajului a fost de 4,9%, iar în mediul rural - de 5,3%. 

Populația inactivă a constituit 1,2 milioane de persoane în 2019. Cea mai mare pondere în această categorie le revine pensionarilor - peste 45%. Pe locul doi sunt persoanele casnice, care au constituit aproape 13% din numărul total al populației inactive, iar pe locul trei studenți - 12,8%. 

În rândul altor persoane inactive se mai regăsesc persoanele care nu lucrează și nu caută un loc de muncă în Moldova, deoarece au deja un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare, sau cele care planifică să lucreze peste hotare (11,2%).

Un alt grup îl formează persoanele plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru pentru o perioadă mai mică de un an (8,4%).

Fluxul de știri
0