Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forța de muncă în Moldova: Sectoarele cu cei mai mulți angajați

Abonare
Cei mai mulți angajați din Republica Moldova activează în sectorul serviciilor, arată datele Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 10 mar - Sputnik. Peste 58 la sută dintre persoanele angajate din Republica Moldova activează în sectorul serviciilor, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Șomeri cu diplome: Câți moldoveni cu studii superioare nu-și pot găsi un loc de muncă
14,4% sunt angajate în industrie, iar pe locul trei se poziționează sectorul construcțiilor în care activează 6,6% dintre salariați. 

În Republica Moldova este încă foarte răspândit fenomenul salariilor ”în plic”. În mare parte, această practică este admisă în agricultură - 55,3%. Pe locul doi se poziționează domeniul comerțului, cu 15,8%, iar pe locul trei  - sectorul construcțiilor, cu 13,1%. În industrie au beneficiat de astfel de salarii puțin peste 2% dintre angajați. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2019 în țara noastră erau înregistrați 38.100 de șomeri. În rândul bărbaților, rata șomajului a fost de 4,5%, iar în rândul femeilor - de 4%. În mediul urban, rata șomajului a constituit 4,5%, iar în mediul rural - de 4,1%.

Populația inactivă a Republicii Moldova

În 2019, în țara noastră aproape un milion 300 de mii de persoane au făcut parte din populația inactivă. 44 la sută dintre acestea au fost pensionari. Pe locul doi, în rândul populației inactive, se numără elevii și studenții - 12,9%, iar pe locul trei persoanele casnice - 12,3%. 20 la sută dintre persoanele neocupate pe teritoriul Republicii Moldova au declarat că muncesc sau își caută un loc de muncă în afara țării.

Fluxul de știri
0