Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nouă răsturnare de situație pe piața valutară: Cursul BNM pentru 9 aprilie

© Sputnik / Мирослав Ротарькурс валют
курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
Prețul dolarului a scăzut cu 25 de bani în raport cu ziua de miercuri, iar euro s-a ieftinit cu 7 bani.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 9 aprilie, un dolar american echivalează cu 18,52 de lei, un euro – cu 20,13 lei, o hrivnă ucraineană – cu 68 de bani, un leu românesc – cu 4,16 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani.

© Photo : BNMRatele oficiale de schimb pentru 09 aprilie 2020
Nouă răsturnare de situație pe piața valutară: Cursul BNM pentru 9 aprilie - Sputnik Moldova
Ratele oficiale de schimb pentru 09 aprilie 2020

Leul se apreciază astăzi semnificativ față de valutele de referință, după ce a scăzut în cotațiile oficiale de marți și miercuri. Prețul dolarului a scăzut spectaculos: cu 25 de bani. Cotația euro a coborât cu 7 bani.

Fluctuațiile actuale de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro - dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută.

Președintele Igor Dodon le-a adresat un avertisment dur celor care ar fi încercat, pe 2 aprilie, sau vor încerca pe viitor să se îmbogățească prin operațiuni speculative cu valută.

Președintele a spus că toate speculațiile financiare „vor fi taxate foarte dur de către stat” și că BNM dispune de rezerve valutare suficiente pentru a menține stabilitatea. 

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Pierderile pe care le poate suporta economia din cauza COVID-19

Consiliul Suprem de Securitate a discutat pe 7 aprilie și despre situația din sectorul bancar. Președintele a dat asigurări că piața bancară a Republicii Moldova are și va avea în continuare lichidități suficiente.

Igor Dodon a menționat că Banca Națională (BNM) deja a luat decizia de reducere a ratei de bază, stabilind-o la un minim istoric: de 3,25%. De asemenea, BNM a diminuat rata rezervelor obligatorii în lei până la 34% pentru băncile comerciale, decizie care va intra în vigoare pe 15 aprilie.

Din cauza coronavirusului, Bugetul de Stat poate avea pierderi de peste 7 miliarde de lei în 2020, în condițiile unei reduceri cu 3% a Prodului Intern Brut (PIB). Aceasta ar fi „varianta optimistă”, potrivit președintelui Igor Dodon.

Fluxul de știri
0