BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Ministerului Sănătății din România informează că măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.
Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.
Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, precizează Ministerul Sănătății.
De asemenea, măștile textile sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc.
Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.
CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
Se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.
Autoritățile din Sănătate spun că materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei. Țări europene precum Cehia, Slovacia, Austria și Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măștilor.