Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărturii din carantină: Suntem afectați psihologic, îmi fac griji pentru colegi

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Lupu
Nicolae Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Șase lucrători medicali ai Oficiului Medicilor de familie din Seliștea Nouă și Tuzara din raionul Călărași se află în carantină, după ce au interacțiunat cu un bolnav de COVID-19.
Mărturii din carantină: Suntem afectați psihologic, îmi fac griji pentru colegi

Șase lucrători medicali ai Oficiului Medicilor de familie din Seliștea Nouă și Tuzara din raionul Călărași se află în carantină. Aceștia speră să nu fie infectați, deoarece au respectat măsurile de protecție împotriva infecției, iar bolnavul a purtat mască și mănuși în timpul vizitei la medicul de familie.

Un operator de laborator efectuează teste pe probe posibil infectate cu Covid-19 - Sputnik Moldova
Societate
Încă două persoane au decedat din cauza COVID-19
Care este starea de sănătate a lucrătorilor medicali și cine se ocupă de pacienții din localitățile Seliștea Nouă și Tuzara, am aflat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”,  de la managerul Oficiului Medicilor de Familie, Nicolae Lupu.

Bolnavul de COVID-19 a venit la Oficiul Medicilor de Familie cu simptome de infecție respiratorie. Pentru că a negat orice interacțiune cu persoanele revenite din statele afectate de pandemie, medicul de familie i-a stabilit diagnosticul de infecție respiratorie acută și hepatită toxică și i-a prescris tratament. Peste o zi însă starea de sănătate s-a agravat și pacientul a fost internat în secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului din Călărași.

”Pe 30 martie s-a adresat un bărbat cu infecție respiratorie acută și icter de piele. Am stabilit diagnosticul de infecție respiratorie acută și hepatită toxică. I-am prescris tratament și i-am spus să rămână izolat la domiciliu. Peste o zi a revenit, deoarece se simțea mai rău. Cu 112 l-am transferat în Secția de Boli Infecțioase din Spitalul Călărași. Au fost făcute analize și radiografii, însă rezultatele erau bune. Pe 4 aprilie a fost confirmat cu COVID-19”, a relatat Nicolae Lupu.

În ziua în care bărbatul a fost diagnosticat cu COVID-19, șase lucrători medicali ai Oficiului Medicilor de Familie, din Seliștea Nouă și Tuzara, au fost plasați în carantină. Deocamdată, aceștia nu au simptome de boală și speră la un final fericit, deoarece au respectat măsurile de protecție împotriva infecției.  

”Pacientul infectat a venit la noi cu mască și mănuși. De altfel, nimeni nu avea voie să intre în oficiu fără mască și mănuși. Toți erau informați despre aceste condiții. De asemenea, în oficiu intra doar câte un pacient, ceilalți așteptau afară. Lucrătorii medicali purtau mască, mănuși, își dezinfectau frecvent mâinile, faceam dezinfecție în oficiu, avem și lămpi bactericide”, a explicat Nicolae Lupu.

Cu toate acestea, lucrătorii medicali își fac griji.

”Suntem afectați psihologic. Eu îmi fac griji, nu pentru mine, dar pentru sănătatea colegilor mei. Pentru că sunt responsabil față de ei”, a precizat Nicolae Lupu.

De la începutul pandemiei în țara noastră, 286 de lucrători medicali s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar trei au decedat. Vorbim despre 96 de asistenți medicali, 79 de medici, 2 de felceri, 5 farmaciști și 84 de lucrători auxiliari.

Fluxul de știri
0