CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. Astăzi se împlinește o lună de zile din momentul în care a fost înregistrat primul caz de COVID-19 în Moldova. În ziua de 7 martie, o moldoveancă a revenit din Italia în Moldova. Ea a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, având bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală și a fost transportată la spital.
În ziua de 8 martie, a fost diagnosticată pozitiv. La acea oră, la nivel mondial, numărul celor infectați trecuse de 100 de mii de persoane, au fost înregistrate peste 3.400 de decese și peste 55.000 de oameni se vindecaseră.
Încă pe 24 februarie autoritățile din Moldova au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus, după ce în Italia numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ, ajungând la 215 persoane infectate.
Ulterior, pe 11 martie, OMS a declarat declarat oficial pandemie de coronavirus. Iar pe 13 martie autoritățile de la Chișinău instituie cod roșu de risc de îmbolnăvire, existând pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică. Starea de urgență a fost instituită de Parlamentul țării în data de 17 martie, cu votul majorității deputaților prezenți în sală.
Cetățeni țării au fost îndemnați să rămână acasă, iar pe rețelele de socializare a fost lansată campania #staicasă. De asemenea, a venit și prima știre pozitivă: Prima persoană infectată de COVID-19, tratată în Republica Moldova.
În următoarea zi, pe 18 martie, ministrul Sănătății anunțate despre primul deces cauzat de COVID-19.
Au fost impuse restricții care vizează interdicția pentru creștini de a participa la slujbele bisericești.
Mitropolia Moldovei i-a îndemnat toți preoții și credincioșii din Moldova la rugăciune în legătură cu epidemia de coronavirus. De asemenea a anunțat că în această perioadă se vor bate clopotele în fiecare zi de slujbă, la ora 12:00.
A doua zi, secretariatul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române i-a chemat pe toți creștinii să facă rugăciune pentru ca să scăpăm de epidemia de coronavirus și a anunțat că sunetul clopotelor va bate în toată România.
De asemenea, a fost instituită regim de carantină în satele Bălceana și Sofia, din raionul Hânceti, pentru a opri răspândirea virusului.
Pe 24 martie, președintele Igor Dodon a decis implicarea efectivul ministerului Apărării în gestionarea crizei provocate de epidemia de coronavirus. În data de 29 martie, autoritățile din regiunea transnistreană au anunțat despre primul deces din cauza COVID-19.
Iată că astăzi s-a împlinit exact o lună de zile de când autoritățile sunt în alertă, iar cetățenii sunt îndemnați să stea acasă. Între timp, carantina din cele două localități din Hâncești, Sofia și Bălceana, a fost ridicată. În acest moment, în regim de carantină este orașul Ștefan Vodă, localitatea Carahasani din raion și municipiul Soroca, unde va fi introdus un regim de permise pentru a ieși din casă începând cu ziua de 9 aprilie. La fel, din 9 aprilie va intra în regim de carantină și satul Talmaza.
Astfel, în data de 8 aprilie sunt înregistrate oficial 1174 cazuri confirmate. Între timp, 43 de persoane s-au recuperat complet. Sunt 200 de cazuri suspecte. Din păcate, avem 27 de decese. Alte 37 de mii 787 de persoane se află sub monitorizare, mulți dintre care sunt cei reveniți în țară de peste hotare. În regiunea transnistreană sunt înregistrate 69 de cazuri și 4 decese.
Din numărul total de infectați cu COVID-19, 693 sunt femei și 481 sunt bărbați. Au fost înregistrate 116 cazuri de import, restul fiind cu transmitere locală.