Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Constatările autorităților: Regiunile de risc și persoane vulnerabile în cazul COVID-19

© AFP 2024 / OLIVIER MORIN Бутылка дезинфицирующего средства для рук с спиртосодержащим гелем и защитная маска для лица
 Бутылка дезинфицирующего средства для рук с спиртосодержащим гелем и защитная маска для лица  - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au făcut mai multe constatări în cazul răspândirii infecției cu coronavirus. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele care au mai mult de 50 de ani.

CHIȘINĂU, 4 apr - Sputik. Autoritățile au făcut mai multe constatări în cazul infecției cu COVID-19 în Moldova. Astfel, există trei regiuni în care virusul se răspândește cu repeziciune. Este vorba de Chișinău, Ștefan Vodă și Soroca. 

Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Societate
Viorica Dumbrăveanu a prezentat date actualizate despre răspândirea COVID-19 în Moldova

”Astăzi deja se conturează trei regiuni de risc pe care avem variabilele epidemiologice, sunt teritorii de risc. Vorbim de municipiul Chișinău, care înglobează 39 la sută din toate cazurile din țară, Ștefan Vodă – 14 la sută din cazuri și Soroca - circa 12 la sută din cazurile înregistrate”, a precizat şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună. 

Persoanele cele mai vulnerabile în fața coronavirusului sunt cele care au vârsta de peste 50 de ani, o situație similară cu cea din țările din UE. 

”Se conturează și două categorii de vârstă (de risc). Categoria de vârstă 50-60 care înglobează aproximativ o pătrime din numărul total de cazuri și cei de peste 60 de ani circa 29 la sută din numărul total de cazuri”, a precizat Nicolae Furtună.

Șeful ANSP, a precizat că țara noastră va ajunge la cifra de 32 de mii de cazuri dacă moldovenii vor continua să neglijeze recomandările de a nu ieși din casă.

”Pronosticul acesta de aproximativ 32 de mii de cazuri. Asta se va întâmpla în situația în care nu vom asculta mesajul autorităților. Ori astăzi picnicurile, manifestațiile publice în masă, aglomerațiile, întrunirile câte șase, opt persoane cu orice ocazie - nu sunt binevenite. Ele sunt contraindicate și interzise”, a precizat Nicolae Furtună.

Specialiștii spun că în țara noastră cazurile de îmbolnăvire se dublează mai lent decât în țările vecine.

”Eforturile pe care le facem noi în sistemul de sănătate sunt enorme. Dublarea cazurilor de infecției în Republica Moldova se face o dată la 4 zile. Când în Ucraina se dublează o dată la 2 zile. Asta vorbește de efortul sistemului de sănătate pentru a controla infecția”, a mai adăugat Nicolae Furtună.

Până la această oră sunt înregistrate 591 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în țara noastră, 27 de cazuri tratate și  9 decese.

În Republica Moldova este în vigoare Codul Roșu de pericol de infecție cu COVID-19. A fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement. Sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile și magazinele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă și piese pentru utilajele agricole.

Fluxul de știri
0