Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ambasada Chinei la Chișinău, indignată de calomnia din partea unui deputat moldovean

© Photo : Dodon IgorГуманитарная помощь Молдове от Китая
Гуманитарная помощь Молдове от Китая - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea diplomatică a Chinei în țara noastră a reacționat după ce un deputat de la Chișinău a pus la îndoială ”sinceritatea acestei țări”, care îi întinde o mână de ajutor Moldovei în lupta împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Discreditarea ajutorului oferit de China și interpretarea acestuia drept ”propagandă politică” stabiliesc sunt tentative de a manipula opinia publică, cu scopul de a defăima sacrificiile uriașe făcute de poporul chinez în lupta împotriva epidemiei, menționează misiunea dimplomatică a Chinei la Chișinău într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. 

În context, Ambasada Chinei menționează că în prezent, combaterea epidemiei COVID-19 a devenit o sarcină comună pentru toate țările.

Помощь РФ - Молдове: 10 тысяч тестов на COVID-19 - Sputnik Moldova
Video
Ajutor umanitar acordat de Rusia Moldovei: 10 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19
”Din perspectivă umanitară, China a oferit asistență materială pentru prevenirea și combaterea epidemiilor în 120 de țări și pentru 4 organizații internaționale, inclusiv măști chirurgicale, măști N95, costume de protecție, kituri de testare a acidului nucleic și ventilatoare.

Ambasada menționează în același timp că poporul chinez știe să fie recunoscător. ”Nu vom uita că în momentul cel mai dificil pentru China, în timpul luptei cu epidemiaei COVID-19, comunitatea internațională, inclusiv Moldova, ne-a oferit sprijin și ajutor valoros. Prin urmare, când epidemia din China a fost atenuată, acționăm acum și facem tot posibilul pentru a ne ajuta prietenii noștri să lupte împotriva virusului”.

”Având în vedere deficitul acut de bunuri medicale și de prevenire a epidemiilor în toată lumea, furnizarea asistenței nu este în niciun caz o sarcină ușoară. Companiile chineze organizează zi și noapte producția și se grăbesc să ofere cât mai multe materiale medicale necesare cât mai multor țări. Cu toate acestea, unii oficiali ai țărilor europene și un anumit deputat moldovean au declarat că „propaganda Chinei” prin ajutorul extern în epidemia globală are scopuri politice. Conform logicii acestui deputat molodovean, dacă China nu ar mai oferi asistență, atunci nu va fi nevoie să vă faceți griji pentru „propaganda politică”, atunci toată lumea poate fi fericită? Dar ce să facem cu epidemia? Virusul nu se va preda!”, menționează misiunea diplomatică a Chinei în țara noastră. 

În context, ambasada ne îndeamnă să atragem atenția la declarația făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying: „Aș dori să-i întreb pe cei ce doar fac remarci sarcastice, ce fac ei pentru a lupta contra epidemiei? Chiar vor ca China să rămână indiferentă în acest moment? Să neglijeze oamenii care mor?”

Anterior, deputatul în Parlametnul de la Chișinău, vicepreședintele Partidului ”Platforma DA” Igor Munteanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a pus la îndoială ”sinceritatea” Rusiei și Chinei, care oferă ajutor Moldovei în lupta împotriva coronavirusului. Munteanu a declarat că Moscova și Beijing ”acumulează capital politic”, oferind ajutor umanitar, și folosesc o mare tragedie umană în scopuri de PR”.

China a oferit până în prezent Moldovei două loturi de testuri pentru diagnosticarea COVID-19 și urmează să ofere dispozitive și consumabile pentru instituțiile medicale, inclusiv 100 de mii de respiratoare de protecție, 500 de termometre cu infraroșu, 1000 de perechi de ochelari medicali și alte produse. 

Fluxul de știri
0