Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Fără consecințe”: Reacția Crimeii la criticile UE față de decretul lui Putin

© Sputnik / Константин Михальчевский / Accesați arhiva multimediaМеждународный детский центр "Артек" в Крыму
Международный детский центр Артек в Крыму - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Rusă consideră criticile din partea UE privind interdicția ca cetățenii și companiile străine să dețină terenuri în Crimeea drept lipsite de relevanță. Iată ce a declarat politologul Vladislav Ganjara în studioul Radio Sputnik.

CHIȘINĂU, 2 apr - Săutnik. Politologul Vladislav Ganjara a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik că europenii ar dori să primească terenuri în Crimeea, dar acest lucru nu se va întâmpla.

Criticile exprimate de Uniunea Europeană cu privire la interdicția ca cetățenii și companiile străine să dețină terenuri în Crimeea sunt lipsite de sens, i-a spus președintele rus Vladimir Putin șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale la Misiunea Permanentă a Crimeii, Alexander Molohov.

"Țara noastră nu are nevoie ca decretele președintelui rus să fie aprobate de Uniunea Europeană", a declarat Molohov pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Molohov, interdicția pentru străini de a deține terenuri în cea mai mare parte a Crimeii va stimula activitatea de afaceri în peninsulă.

”În același timp, nu poate fi pusă în discuție o rechiziție obligatorie sau confiscarea bunurilor, totul va trebui să se hotărască în instanță și cu o compensare preliminară și proporțională", a subliniat el.

Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
Dodon: Îl susțin pe Putin întru totul - Această declarație corespunde valorilor ortodoxe
Anterior, printr-un decret, președintele rus Vladimir Putin a extins lista zonelor de frontieră în care străinii, apatrizii și persoanele juridice străine nu pot deține terenuri pe baza drepturilor de proprietate. Au fost adăugate 11 raioane și opt orașe ale Republicii Crimeea, precum și municipalitățile din Sevastopol.

UE a declarat că decretul reprezintă o „încălcare a dreptului internațional umanitar” și a menționat că „nu recunosc acest decret”. Potrivit declarației Serviciului de Externe al UE, documentul este  o nouă încercare de a forța peninsula să se integreze în Rusia.

Pentru Crimeea, această părere a UE nu contează, a declarat politicianul Vladislav Ganjara pentru Radio Sputnik.

”Interdicția pentru străini de a deține terenuri în Crimeea a provocat o reacție violentă cu o conotație negativă în UE, Ucraina și SUA. Deși această reacție mă surprinde personal, deoarece această interdicție este valabilă nu numai în Crimeea, dacă vorbim despre Federația Rusă, dar și într-un număr important din alte state și care corespund legislației internaționale. În acest caz, decretul are ca scop protejarea intereselor cetățenilor Federației Ruse și resurselor funciare, ceea ce este important pentru bunăstarea noastră națională. Percep aceste afirmații ca o nouă tentativă de implicare în afacerile interne ale Rusiei. Aceste aprecieri nu pot avea nicio consecință”, a spus Vladislav Ganjara.

Завершение Года семьи и празднование 660-летия молдавской государственности - Sputnik Moldova
Dodon: Să păstrăm familia, pământul, să promovăm valorile noastre tradiționale
El a amintit că Parlamentul ucrainean a permis vânzarea de terenuri către străini și a sugerat că europenii ar dori să folosească acest lucru pentru a intra în posesia terenurilor aparținând ucrainenilor de pe teritoriul Crimeii.

”În contextul pandemiei de coronavirus, deputații ucraineni au adoptat o lege care deschide vânzarea terenurilor din Ucraina. A fost singura resursă care a aparținut cumva poporului ucrainean și garanta siguranța acesteia datorită moratoriului. După aceea, înțelegem că Ucraina va pierde chiar și ultimul lucru pe care îl mai avea. Și țările, și companiile europene și-ar fi dorit ca să obțină și terenurile care aparțin cetățenilor ucraineni în Crimeea. Dar acest lucru nu se va întâmpla în niciun caz”, a spus Vladislav Ganjara.

Fluxul de știri
0