Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situația de la căminul UTM unde a fost instituit anterior regimul de carantină

© Sputnik / Ciobanu VictorCăminul studențesc al UTM aflat în carantina
Căminul studențesc al UTM aflat în carantina - Sputnik Moldova
Abonare
Căminul numărul 1 al Universității Tehnice din Moldova a fost scos astăzi de sub regimul de carantină. Informația a fost confirmată de rectorul instituției, Gheorghe Bostan.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik.  Regimul de carantină impus acum 14 zile în căminul numărul 1 al UTM a fost ridicat, cu acordul specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Profesorul UTM Dinu Țurcanu a scris pe pagina sa de Facebook că starea de sănătate a studenților în perioada de autoizolare a fost monitorizată zilnic și niciun tânăr nu a avut febră sau alte simptome asociate cu COVID-19.

”Această situație a demonstrat că de noi toți depinde evoluția şi gravitatea acestei pandemii. De aceea vin cu un îndemn. Dragilor, dacă nu ai o urgență şi dacă nu eşti implicat în activitatea instituțiilor, care în această perioadă de criză sunt funcționale, te rog din suflet urmează recomandările autorităților, stai acasă şi, în acest fel, te vei salva pe tine, dar şi pe alții, şi vei ajuta medicii care acum luptă fără pauze pentru tine și pentru noi’’, a îndemnat Dinu Țurcanu.

În același timp, rectorul instituției, Gheorghe Bostan, a declarat pentru Sputnik Moldova că toți studenții rămân în continuare monitorizați de administrația instituției. Căminul UTM a fost plasat în carantină după ce o studentă care locuia acolo a fost confirmată cu virusul COVID-19.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu, despre carantina instituită în trei localități din țară

Inițial, în cămin au rămas 103 studenți, dar, ulterior, 28 de tineri au început să aibă febră și au fost spitalizați. Pentru că niciun caz nu a fost confirmat cu COVI-19, ei s-au dus acasă și nu au mai revenit în cămin. Celor care nu au avut unde pleca, administrația universității le-a oferit un alt cămin să stea pânăla ridicarea carantinei.

Potrivit regulamentului elaborat de Ministerul Educație, cei care stau în cămine au dreptul să iasă afară doar în caz de strictă necesitate, de exemplu pentru a merge la farmacie sau la alimentară. Dacă stau mai mult de două ore fără să anunțe, administrația instituției poate decide ca studentul să fie dat afară din cămin.

În același timp, persoanelor străine le este interzis accesul în cămine. Totodată, trebuie asigurată igienizarea sporită a tuturor încăperilor, conform normelor de profilaxie epidemiologică, inclusiv la băile și bucătăriile comune.

Administrația căminelor este obligată să instaleze dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool la intrare, să monitorizeze ieșirile și intrările locatarilor într-un registru special, iar orice caz suspect de infectare cu COVID-19 să fie anunțat autorităților.

Fluxul de știri
0