Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Este oficial: Pensiile vor fi mai mari în această lună

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Pensiile pentru cei peste 682 de mii de beneficiari vor fi mai mari în luna aprilie. Și asta pentru că acestea au fost indexate cu 4,83%. Acum, pensia minimă va fi de 1.131 de lei.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Toate pensiile, indiferent de mărimea acestora, vor fi indexate din această lună. Măsura a intrat în vigoare în data de 1 aprilie. Casa Națională pentru Asigurări Sociale anunță că pensiile vor fi indexate cu 4,83%.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Politică
Oficial: Sporuri salariale pentru combaterea COVID-19 și pensii plătite la timp

Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Astfel, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1.131 de lei, față de 1.079 lei cât a fost până acum.

În același timp, vor fi indexate pensiile privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, pensiile militarilor, ale persoanelor din corpul de comandă, din trupele Ministerului de Interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Mecanismul de indexare a fost aplicat și în cazul îndemnizaţiilor de dizabilitate survenite ca urmare a unui accident de muncă și pentru boli profesionale.

În cazul unei dizabilităţi severe, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi de 848 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate – 792 de lei, iar în cazul unei dizabilităţi medii – 565 de lei.

Începând cu 1 aprilie, sunt recalculate alocaţiile sociale de stat pentru 63.581 beneficiari, dar şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 14.146 de persoane.

Totodată, din 1 octombrie va fi efectuată a doua indexare, care se va face în baza inflației înregistrate în primul semestru al anului curent. 

Fluxul de știri
0