Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paștele 2020: Va fi sau nu adusă Lumina Sfântă în Moldova din Ierusalim

© Sputnik / Miroslav RotariБлагодатный огонь доставили в Молдову из Иерусалима
Благодатный огонь доставили в Молдову из Иерусалима - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove a declarat pentru Sputnik că este încă prea devreme pentru a vorbi despre modul în care va fi sărbătorit Paștele în Moldova.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Lumina Sfântă în acest an nu va fi adusă în Moldova din Ierusalim din cauza pandemiei de coronavirus. Despre acest lucru a declarat pentru Sputnik Moldova, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Ceibaș.

"În acest an, Mitropolia Moldovei nu va organiza o delegație care să meargă în Ierusalim, din cauze obiective legate de situația actuală, pentru că nu putem asigura logistic acest lucru în circumstanțele date. În acest an vom prăznui fără a ne bucura de acest eveniment, așa cum a fost timp de 17 ani la rând când era adusă Lumina Sfântă”, a declarat părintele Vadim Cheibaș.

Potrivit lui, este încă prea devreme ca să vorbim despre felul în care va fi prăznuit Paștele în Moldova în acest an.

”Mai este vreme până la Paști. Ne punem nădejdea în mila Domnului, că toate se vor calma și va fi posibil ca să sărbătorim ca de obicei”, a subliniat Cheibaș.

Pogorârea Luminei Sfinte este o minune care se întâmplă în fiecare an în ajunul Paștelui Ortodox în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Anul acesta credincioșii vor sărbători Învierea lui Hristos pe 19 aprilie.

Epidemia de coronavirus în Moldova

În Moldova a fost instituită situație de urgență și a fost anunțat cod roșu de pericol de îmbolnăvire cu COVID-19. Potrivit ultimelor date, în țară sunt înregistrate 353 de cazuri de infectare cu COVID-19. O pacientă cu coronavirus a decedat pe 18 martie. O altă pacientă, un lucrător medical, a decedat pe 27 martie. De asemenea, o femeie din regiunea transnistreană a decedat  la data de 29 martei, iar acum seara Ministrul Sănătății a anunțat despre decesul unui bărbat care a murit în spitalul din Edineț.

Totodată, autoritățile au anunțat că 22 de persoane s-au vindecat.

Медработники надевают свои средства индивидуальной защиты перед началом работы - Sputnik Moldova
Încă o persoană a decedat din cauza COVID-19 și 55 de cazuri noi de infecție

Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în casă. Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob #StaiAcasa.

Situația în lume privind coronavirusul

Numărul de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 în întreaga lume a depășit 800 de mii de persoane. Datele sunt furnizate de universitatea americană Djohn Hopki.

La orele 15.40, ora Moldovei, numărul de persoane infectate cu COVID-19 în lume era de 801 mii 400. dintre aceștia 172 de mii 657 de persoane s-au însănătoșit, iar 38 de mii 743 au decedat.

Fluxul de știri
0