Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Apel al primarilor din șapte orașe europene către UE și guverne să se mobilizeze

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaОтражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Primarii din şapte oraşe europene, dintre care șase capitale de țări și o capitală de regiune, au făcut apel ieri la instituţiile europene și la guvernele lor să îşi mobilizeze "de urgenţă" mijloacele de producţie şi de distribuţie "pentru a salva vieţi" .

BRUXELLES, 1 april - Sputnik, Daniela Porovăț. Apelul este semnat de primarii din şase capitale de ţări europene - Paris, Londra, Bruxelles, Lisabona, Varşovia şi Budapesta – dar şi din Florenţa, capitala regiunii Toscana din Italia.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Oficial: Moldovenii care revin în țară sunt obligați să achite polița de asigurare
”Facem apel solemn la guvernele noastre şi la instituţiile europene să depună toate eforturile, fără întârziere, pentru a mobiliza mijloacele de producţie şi de distribuţie necesare şi disponibile pentru a pune la dispoziţie toate echipamentele de protecţie de care îngrijitorii noştri au imperativ nevoie (măşti, ochelari, combinezoane), materialul medical care le lipseşte serviciilor de reanimare, medicamentele şi tratamentele necesare”, au transmis primarii printr-un comunicat.

Potrivit edililor, toate eforturile industriilor şi economiilor trebuie să fie mobilizate de urgenţă şi cu prioritate pentru aceste obiective care ar permite salvarea de vieţi.

Apelul primarilor de capitale din Europa vine în contextul în care tot mai multe voci critice arată că UE reacționează tardiv în fața crizei și că dă dovadă de lipsă de solidaritate.

O inițiativă similară a fost lansată de mai mulți primari şi guvernatori regionali italieni care au cumpărat tot astăzi o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în faţa epidemiei generate de noul coronavirus.

Disputa principală la nivelul UE este legată de emiterea de ”coronabonduri” ca instrumente de debit european care să permită angajarea de fonduri necesare combaterii crizei, o inițiativă a țărilor din Sud blocată deocamdată de Germania și de alte țări bogate din Nord, un răspuns în acest sens fiidn amânat de liderii UE pentru două săptămâni deși criza este în toi.

Fluxul de știri
0