Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Poliția îi monitorizează mai ușor pe cei aflați în izolare: A creat o hartă interactivă

© border.gov.mdHartă interactivă
Hartă interactivă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a prezentat harta interactivă menită să monitorizeze persoanele suspecte de Covid-19. Aplicația a fost creată de Inspectoratul General al Poliției și conține date cu caracter personal.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Ministerul de Interne a elaborat o hartă interactivă care arată locul și numărul persoanelor ce trebuie să respecte regimul de autoizolare de 14 zile la domiciliu.

Sistemul este elaborat în baza datelor oferite de Poliția de Frontieră, dar și de Ministerul Sănătății. Cu ajutorul acestei hărți, polițiștii află mai repede și mai ușor localitățile care trebuie monitorizate, numărul persoanelor și adresa indicată de acestea.

© Screenshot / Privesc EuHarta intercactivă cu privire la monitorizarea persoanelor suspecte de COVID-19
Poliția îi monitorizează mai ușor pe cei aflați în izolare: A creat o hartă interactivă - Sputnik Moldova
Harta intercactivă cu privire la monitorizarea persoanelor suspecte de COVID-19

Oamenii legii pot verifica motivul pentru care cetățenii trebuie monitorizați, dacă au fost în contact cu o persoană infectată sau au intrat în țară prin aeroport ori frontiera terestră.

Programul arată inclusiv țara de unde revin cetățenii noștri. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, spune că la această hartă au acces doar angajații poliției pentru că include date cu caracter personal.

”Timp de două ore avem situația reală. Câte persoane intră în țară, câte persoane au completat fișele epidemiologice, cât de corect au fost completate aceste date, cât de repede a ajuns persoana la locul indicat, că va sta în autoizolare și avem informația când expiră termenul persoanelor aflate acasă, în carantină. La fel, aflăm și cum monitorizează poliția persoanele, dar și ce măsuri întreprinde”, a declarat Pavel Voicu.

Sistemul urmează să fie utilizat și de angajații din sistemul medical. Ministrul Pavel Voicu spune că aplicația nu arată când persona părăsește domiciliul, însă oamenii legii au alte mijloace pentru a verifica această informație.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Oficial: Moldovenii care revin în țară sunt obligați să achite polița de asigurare

În prezent, polițiștii vizitează sau contactează persoanele aflate în autoizolare pentru 14 zile, dar sunt și alte metode despre care ministrul de Interne susține că nu le poate face publice.

Din data de 17 martie, atunci când a fost declarată stare de urgență în Republica Moldova, polițiștii au întocmit 192 de procese contravenționale, dintre care 119 în privința persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină.

La fel, 38 de agenți economici au fost amendați pentru că nu și-au sistat activitatea, iar în 24 de cazuri, șoferii nu s-au conformat și au îmbarcat mai multe persoane în autoturisme.

Fluxul de știri
0