Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Măsuri pentru persoanele cu dizabilități: Ce se va întâmpla în timpul stării de urgență

CC0 / Pixabay / stevepb / Инвалидная коляска
Инвалидная коляска - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a explicat în cadrul briefingului din această dimineață ce se va întâmpla în cazul persoanelor cărora le expiră termenul de dizabilitate în timpul stării de urgență.

CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu afirmă că sunt foarte multe persoane cărora le expiră termenul de dizabilitate în perioada stării de urgență.

ÎPS Vladimir - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19 în Moldova: Biserica Ortodoxă, în ajutorul persoanelor din grupul de risc

”Nu pot merge nici la medicul de familie pentru a obține certificatul medical, nu pot realiza alte aspecte care țin de actele ce trebuie să fie eliberate de autoritățile de resort, dar noi ne dăm bine seama că asta poate avea un impact și asupra dreptului la anumite prestații sociale”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca toate gradele de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgență să să fie prelungite din oficiu de către Consiliul național pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă, iar listele vor fi prezentate Casei Naționale de Asigurări Sociale și structurilor teritoriale de asistență socială, astfel încât să nu fie afectat nici dreptul la pensie sau alocație socială a persoanelor cu dizabilități și nici dreptul la compensațiile de transport. 

”După ce va înceta starea de urgență, vom reveni la o normalitate la care sperăm cu toții. Sigur că procesul va fi reluat prin reexpertizare și prelungirea dreptului la prestații sociale a persoanelor cu dizabilități”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Starea de urgență a fost decretată pe 17 martie și se va menține până pe 15 mai, potrivit hotărârii adoptate de Parlamentul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0