Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curse pentru repatrierea cetățenilor moldoveni: De unde vor fi cele mai multe zboruri

© Sputnik / Miroslav RotariПовышенные меры безопасности: как в Международном аэропорту Кишинева проверяют пассажиров
Повышенные меры безопасности: как в Международном аэропорту Кишинева проверяют пассажиров - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe, Oleg Țulea, a prezentat măsurile elaborate pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare și care vor să revină acasă.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Ministrul de Externe, Oleg Țulea, spune că una din măsurile adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale sunt cursele charter care vor fi organizate zilnic pentru moldovenii de peste hotare. Demnitarul a menționat că acest mecanism va funcționa după un plan bine stabilit. Astfel, Ministerul de Externe va întocmi listele solicitărilor care vin prin intermediul ambasadelor de la cetățeni. Oamenii, obligatoriu, vor specifica numele, prenumele, date de contact, adresa de email și domiciliul.

”Noi deja am purces la realizarea acestor liste. Avem deja, la ziua de azi, listele cu toate cererile completate. Avem o analiză a cetățenilor care trebuie să fie incluși în listele prioritare pentru a zbura la Chișinău. În așa mod și noi vom comunica cât mai intens cu cetățenii, vom putea planifica mai bine aceste rute charter spre Republica Moldova și vom face totul organizat și transparent’’, a declarat ministrul de Externe.

Oleg Țulea spune că Autoritatea Aeronautică Civil va propune orarul curselor charter spre Republica Moldova Comisiei pentru Situației Excepționale și doar după asta va alege compania AVIA care va opera zborurile.

”Companiile vor fi alese într-un mod transparent și acestea trebuie să prezinte și un cost minim la biletele AVIA pentru transportarea moldovenilor în țară. La fel, companiile trebuie să publice datele despre costul și condițiile călătoriei, să discute cu CNAM despre statutul persoanei incluse în listă și să se asigure că acești cetățeni au prioritate să vină acasă’’, a menționat demnitarul. 

таможня Скулень - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii continuă se revină acasă: Iată câți au ajuns în ultimele 24 de ore
Orarul zborurilor pentru următoarele două săptămâni urmează să fie publicat în zilele apropiate. Cele mai multe curse vor fi din Londra, Dublin, Madrid, Frankfurt, Bruxelles, Varșovia, Lisabona, Milano, Paris, Moscova, Roma, Amsterdam și Praga. În acest context, autoritățile le recomandă cetățenilor să se informeze din surse sigure despre cursele charter. Mai exact, de pe paginile web ale Guvernului, Ministerului de Externe și ale misiunilor diplomatice. Ministrul Oleg Țulea spune că a avut o videoconferință cu reprezentanții tuturor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova și au stabilit că în topul listei vor fi mamele cu copii, persoanele bolnave, studenții, dar și cei care și-au pierdut serviciul și nu mai au mijloace financiare.

Pe parcursul ultimilor 10 zile, Ministerul de Externe a facilitat trecerea frontierei de stat de către 660 de cetățeni care s-au întors din Franța, 840 de persoane au revenit din Federația Rusă, 398 s-au întors din Marea Britanie, 155 din Turcia, 180 de cetățeni au revenit din Italia, 159 – din Israel, 115 din România, și 355 din Ucraina. Din Germania și Polonia au venit 195 de persoane, iar din Estonia, Letonia și Lituania s-au întors câte 68 de cetățeni. În același timp, mâine, urmează să vină acasă opt cetățeni moldoveni din Dubai, cu o cursă charter din România, care va face o escală la Chișinău special pentru ei.

Fluxul de știri
0