Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

A fost anunțat numărul de lucrători medicali din Moldova care s-au îmbolnăvit de COVID-19

© SputnikSpitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a oferit informații despre numărul angajaților din sistemul medical din Moldova care s-au îmbolnăvit de coronavirus.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Din numărul total de 263 de pacienți cu coronavirus, 60 sunt persoane care au apartenență la o instituție medicală din Moldova - adică aproape 23%. Este vorba despfre medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmiere și șoferi, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat. Despre asta a anunțat astăzi directorul ANSP, Nicolae Furtună.

”Lucrătorii medicali reprezintă un segment specific. Riscul de infectare în cazul lor este de câteva ori mai mare. El se deplasează la serviciu și contactează cu prima linie - cu pacientul posibil infectat sau infectat”, a precizat Nicolae Furtună.

Pe de altă parte, directorul ANSP susține că din 60 de persoane cu diagnosticul confirmat doar 9 cazuri de contaminare a lucrătorilor medicali sunt direct legate de prestarea serviciilor de asistență medicală. 

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: Cinci măsuri care vin să sprijine cetățenii în această perioadă dificilă

”Avem 4 cazuri cu cale habituală de transmitere. Adică cineva din familia medicilor a contractat virusul și l-a transmis celuilalt. Dar asta e totuși transmitere în condiții de domiciliu și nu trebuie în niciun caz să fie legat de lucru. Avem 21 de infectați (medici, infirmiere etc.) care nu au putut clar stabili în ancheta epidemiologică sursa probabilă de contaminare și avem 26 de cazuri cu o cale posibil comunitară de transmitere”, a declarat Nicolae Furtună. 

În context, directorul ANSP a precizat că doar puțin peste 3% dintre cazurile de infectare cu COVID-19 sunt cazuri asociate cu acordarea serviciilor de asistență medicală. 

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 rămâne deocamdată 263. Cât privește profilul pacienților - 148 de pacienți sunt femei, iar 115 sunt bărbați. Din totalul cazurilor de infectare - 59 sunt de import din Italia, Ucraina, Marea Britanie, Franța, România, Federația Rusă, Elveția, Cehia, Germania. Restul sunt cazuri cu transmitere locală. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăvesanu, a precizat că de astăzi și Spitalul ”Arhanghelul Mihail” din Chișinău va începe să primească pacienți cu COVID-19. 

Fluxul de știri
0