Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Directorul ANSP: Cum sunt înmormântați cei care au decedat din cauza coronavirusului

© Sputnik / Yana ZaharovaСвечи
Свечи - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a vorbit în cadrul briefingului din această dimineață despre felul în care sunt oficiate înmormântările în cazul persoanelor care au decedat din cauza COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Șeful ANSP a reiterat că trupurile neînsuflețite nu prezintă pericol de infectare cu noul coronavirus. 

”Nu vorbim depre pericol din partea defunctului. După decesul cauzaât de infecția COVID-19, cadavrul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântări în Moldova - cu lume multă, cu slujbă acasă și în biserică și cu parastasuri. Aici se aglomerează multă lume și există riscul vădit de a transmite infecția”, a declarat Nicolae Furtună.

În context, directorul ANSP a precizat că în cazul celor două persoane din Moldova care au decedat din cauza coronavirusului s-au respectat regulile de oficiere a înmormântărilor pe timp de pandemie.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Societate
A fost anunțat numărul de lucrători medicali din Moldova care s-au îmbolnăvit de COVID-19

”S-a renunțat la parastas, s-a renunțat la serviciul divin în încăperi închise - biserică sau domiciliu. S-a oficiat slujba creștinească la cimitir, în aer liber, cu păstrarea distanței sociale. Tare mult sper ca noi să nu mai avem cazuri de deces din cauza COVID, dar, în cazul în care se va întâmpla, dați-ne voie nouă, specialiștilor, să ne pronunțăm pe procedură, iar pe Dumneavoastră vă rog să respectați aceste proceduri”, a îndemnat Nicolae Furtună. 

Până în prezent în Moldova au decedat două persoane la care a fost confirmat COVID-19. O femeie care contractase coronavirusul a decedat pe 18 martie, iar o persoană din sistemul medical s-a stins din viață pe 27 martie. 

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 în Moldova rămâne deocamdată 263. Din totalul cazurilor de infectare - 59 sunt de import din Italia, Ucraina, Marea Britanie, Franța, România, Federația Rusă, Elveția, Cehia, Germania. Restul sunt cazuri cu transmitere locală. 

Fluxul de știri
0