Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID-19 în Chișinău: Lucrătorii medicali de peste 63 de ani, trimiși în concediu

© AFP 2022 / MARCO BERTORELLOМедработники надевают свои средства индивидуальной защиты перед началом работы
Медработники надевают свои средства индивидуальной защиты перед началом работы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Prezența vizitatorilor în spitalele din Chișinău a fost interzisă, programul de lucru al medicilor a fost modificat, iar lucrătorii medicali din grupul de risc au fost trimiși în concediu.

CHIȘINĂU , 30 mart – Sputnik. Prezența vizitatorilor în spitale din Chișinău a fost interzisă, programul de lucru al medicilor a fost modificat, iar lucrătorii medicali care au atins vârsta de 63 de ani au fost trimiși în concediu. Despre aceste măsuri luate în lupta cu COVID-19 a anunțat șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale.

Măsurile stricte sunt valabile pentru toate instituțiile medico-sanitare din Capitală, inclusiv pentru centrele medicilor de familie.

„A fost minimalizat fluxul de pacienți prin amânarea vizitelor cu scop profilactic și a celor programate în cazul pacienților cu maladii cronice. Prescrierea medicamentelor compensate pentru perioada de 3 luni și recepționarea de către rude sau asistentul social are loc la postul de triaj organizat la intrarea în centrul medicilor de familie din cadrul asociațiilor medico-teritoriale”, a precizat Tatiana Bucearschi în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale.

Aceasta a mai comunicat că la intrare în fiecare centru al medicilor de familie sunt organizate zone de triaj pentru efectuarea termometriei digitale și anchetării epidemiologice a pacienților și izolatoarea celor suspecți.

”Toate instituțiile medico-sanitare publice, subdiviziunile și unitățile structurale ale acestora dispun de dozatoare cu dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool, apă și săpun pentru personalul medical, pacienți și însoțitori. Pentru promovarea măsurilor de profilaxie a infecției, în toate subdiviziunile sunt amenajate panouri informative în locuri vizibile”, a punctat șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei.

Tatiana Bucearschi a dat asigurări că insituțiile medico-sanitare publice și private dispun de echipamente de protecție conform cerințelor OMS. Cu toate acestea, Direcția este în căutarea unor agenții economici care să ofere astfel de echipamente. 

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Societate
A fost anunțat numărul de lucrători medicali din Moldova care s-au îmbolnăvit de COVID-19

Potrivit șefei Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei, acum medicii de familie, asistenții medicali de familie și medicii specialiști de profil muncesc în trei ture. În spitalele municipale este interzisă prezența vizitatorilor. Se admit vizite pentru o perioadă limitată de timp doar în cazul pacienților aflați în stare gravă.

De asemenea, a fost micșorat numărul persoanelor spitalizate cu alte afecțiuni decât COVID-19 pentru a dispune de spații suficiente pentru bolnavii cu afecțiuni respiratorii.

La stomatolog vor putea merge doar cei care au o urgență. În cadrul Centrului stomatologic municipal din Chișinău a fost fondată Comisia Instituțională pentru Situații Excepționale și a fost reglementată activitatea instituției într-un regim special de muncă, de la ora 9:00 până la ora 16:00, de luni până vineri, sâmbătă și duminică fiind zile libere.

Fluxul de știri
0