Președintele Comisiei Europene recunoaște lipsa de solidaritate europeană în fața crizei

© AFP 2024 / Kenzo TribouillardIl presidente della Commissione Europea Ursula von der Leyen
Il presidente della Commissione Europea Ursula von der Leyen  - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat ieri "reflexul iniţial" al statelor membre de a ridica bariere în cadrul UE pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului, salutând în acelaşi timp răspunsul blocului comunitar care a urmat.

BRUXELLES, 27 - Sputnik, Daniela Porovăț. Ursula von der Leyen a ținut ieri discurs în Parlamentul European, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bruxelles, dar s-a adresat unei săli de plen aproape goale, în contextul în care legislativul a introdus proceduri excepţionale pentru ca eurodeputaţii să poată vota de la distanţă măsurile de urgenţă adoptate de UE în încercarea de a atenua consecinţele negative ale pandemiei.

Rusia va ajuta Italia în lupta împotriva coronavirusului - Sputnik Moldova
Video
Rusia ajută Italia în lupta împotriva coronavirusului - Video

"O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată ridicând bariere între noi. Şi, totuşi, acesta a fost exact primul reflex pe care l-au avut numeroase ţări europene", şi-a exprimat regretul președintele Comisiei, care a mai declarat că "nici un stat membru nu poate gestiona singur această criză".

Trebuie menționat că la începutul crizei, Germania şi Franţa au luat măsuri de restricţionare a exporturilor de materiale de protecţie, după care au revenit asupra deciziilor, iar Italia a deplâns lipsa de solidaritate europeană, arătând că a fost lăsată să se descurce singură în fața epidemiei.

"Într-un moment în care Europa are cu adevărat nevoie să dea dovadă de spiritul lui ”toţi pentru unul”, prea multe persoane au răspuns mai întâi printr-un ”doar pentru mine”. Şi când Europa a trebuit cu adevărat să dea dovadă că nu este o ”Uniune pentru zilele frumoase”, prea multe persoane au refuzat într-o primă fază să îşi împartă umbrela", a mai afirmat von der Leyen, recunoscând astfel blocajele de la nivelul UE în gestionarea crizei.

Președintele Comisiei Europene a dat apoi un mesaj optimist, arătând că nu a fost nevoie de mult timp ca unii să conştientizeze consecinţele acţiunii lor necoordonate și de aceea șefa Executivului european spune că a luat în ultimele săptămâni măsuri excepţionale şi extraordinare pentru a coordona şi pune în aplicare acţiunea care se impunea.

Parlamentul European urmează să îşi exprime astăzi votul asupra a trei dintre măsurile de urgenţă propuse de Comisia Europeană: suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi (pentru a pune capăt zborurilor goale din cauza pandemiei), Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus (mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri ale UE) şi extinderea Fondului de Solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele sanitare.

În același discurs, von der Leyen a adus un omagiu celor care continuă să lucreze în timpul crizei, nu doar personalul medical, dar şi casieri, curieri, angajaţii serviciilor de salubritate sau transportatori, Ursula von der Leyen lansând și un îndemn la nivel european: "haideţi să acţionăm împreună cu o inimă mare, nu cu 27 de inimi mici".

Fluxul de știri
0