Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi prevederi: Cum sunt examinate dosarele în judecată pe timpul stării de urgență

© Depositphotos.com / JanPietruszkaправосудие
правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătorii, în timpul stării de urgență, vor trebui să examineze dosarele timp de 72 de ore și nu 30 de zile cum era în mod normal.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. În timpul stării de urgență judecătorii sunt obligați să examineze cauzele în termen de 72 de ore de la data intrării dosarului în instanţă. Noul termen este prevăzut în dispoziția numărul 4 din 24 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Competența exclusivă pentru examinarea contestațiilor împotriva dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova aparține Curții de Apel Chișinău. Hotărârea Curții de Apel Chișinău fiind irevocabilă din momentul pronunțării.

”Contestația depusă nu suspendă efectele actului contestat; Instanța de judecată nu este în drept să suspende actul contestat. Competența exclusivă pentru examinarea contestațiilor împotriva Dispozițiilor Comisiei pentru situații excepționale aparține Curții de Apel Chișinău”, este specificat în dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.

În dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova mai scrie că dispozițiile emise de comisie se contestă direct în instanța de judecată în termen de 24 de ore din momentul afișării pe pagina oficială a Guvernului.

În mod normal, termenul de judecare a unei cauze contravenţionale este de 30 de zile de la data intrării dosarului în instanţă, iar dacă există temeiuri rezonabile, judecătorul, prin încheiere motivată, putea prelungi termenul de judecare a cauzei cu 15 zile.

”Articolul 454. Cauza contravenţională se judecă în termen de 30 de zile de la data intrării dosarului în instanţă. (2) Dacă există temeiuri rezonabile, judecătorul, prin încheiere motivată, poate prelungi termenul de judecare a cauzei cu 15 zile.   (3) În cazul reţinerii persoanei conform art.376 şi 433, judecarea cauzei contravenţionale se face de urgenţă şi cu precădere” scrie în Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Comisia Situații Excepționale a adoptat noi decizii și măsuri restrictive în încercarea de a reduce riscul de răspândire a COVID-19. De astăzi, 27 martie, în Republica Moldova este interzisă aflarea în grupuri mai mari de trei persoane în spațiul public, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Excepție vor face familiile. 

Ученый из лаборатории  - Sputnik Moldova
Rusia
În Rusia a murit încă un pacient infectat cu COVID-19 - detalii

Premierul Ion Chicu i-a prevenit pe oameni că, atunci când ies din casă, trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, pentru a se legitima la cererea polițiștilor ce patrulează pe străzi.

În Republica Moldova a fost instituit, în data de 13 martie, Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19. În data de 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență, instituită până pe 15 mai. O femeie care contractase coronavirusul a decedat pe 18 martie, iar o persoană din sistemul medical s-a stins din viață astăzi. Ambele femeii sufereau de mai multe boli cronice. În Republica Moldova au fost anunțate oficial două cazuri de însănătoșire după COVID-19.

Fluxul de știri
0