Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Ce se va întâmpla cu tarifele la gaz și curent pe fundalul deprecierii leului

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a difuzat pe Facebook o nouă ediție a emisiunii săptămânale „Președintele răspunde”.

CHIȘINĂU, 27 mar - Sputnik. Președintele Igor Dodon a răspuns la întrebările cetățenilor și a oferit în context informații despre deprecierea leului față de dolar. 

”Știm că astăzi cursul oficial al dolarului este de 18.04 lei. Vedem că unii încearcă să facă panică. Vreau să vă asigur că BNM are suficiente lichidități ca să susțină cursul valutar. Faptul că a crescut puțin trebuie interpretat prin prisma în care asta ne va afecta pe fiecare. Asta este un semnal bun pentru exportatorii noștri. De ce? Pentru că am văzut că în Rusia s-a depreciat rubla. Ca să fim și noi competitivi, trebuie și nou să micșorăm ușor cursul leului, dar nu catastrofal. Vă asigur că vom susține cursul valutar”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a vorbit în context și despre tarifele la gaz, la energie electrică și combustibil, în condițiile în care leul s-a depreciat ușor în raport cu dolarul. 

Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Experții elvețieni, despre capacitatea Rusiei de a face față prețurilor mici la petrol

”Cât privește combustibilul - aici nu vom avea probleme, pentru că vedem ce se întîmplă pe piața internațională. Prețul la benzină scade și va scădea în continuare. Cât privește energia electrică - pe 1 aprilie se încheie contractul de livrare a energiei electrice, care a fost încheiat acum un an. Am cumpărat 85% de la Cuciurgan, la un preț de 52 de dolari pentru un megawatt, iar 15% din Ucraina, la preț de 64 de dolari pentru un megawatt. Acum, după decizia Comisiei Situații Excepționale, întreprinderea de stat Energocom va cumpără 100% energie electrică de la Cuciurgan, la preț de 49,5 dolari pentru un megawatt. Asta înseamnă că în niciun caz cursul dolarului nu va influența prețul la curent electric”, a declarat șeful statului. 

Cât privește tariful la gaz, Igor Dodon a declarat că Moldovagaz poartă discuții cu Gazprom ca să obțină un preț redus în viitorul apropiat. 

Fluxul de știri
0