CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Biroul Național de Statistică (BNS) a făcut publice informațiile despre activitatea asigurătorilor în anul 2019.
Potrivit raportului statistic, primele brute subscrise au constituit 1 miliard 625,4 milioane de lei în 2019, în creştere cu 7,1% faţă de primele brute subscrise în anul 2018.
Despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat 663,5 milioane de lei, depășind cu 25,8% achitările efectuate în anul 2018.
În anul 2019, veniturile şi cheltuielile asigurătorilor au crescut în raport cu anul 2018 - cu 11,3% şi, respectiv, 14,8%.
La fel ca în anii anteriori, cele mai multe polițe de asigurare subscrise de moldoveni au fost cele de răspundere civilă auto, care sunt obligatorii. Asigurările de răspundere civilă auto au însumat 697,1 milioane de lei.
În 2019, asigurările de sănătate s-au cifrat la 105,4 milioane de lei, iar asigurările de viață – la 101,7 milioane de lei. Asigurări de incendiu, alte calamități naturale și alte asigurări de bunuri au totalizat 155,6 milioane de lei.
Pentru că traversăm o perioadă în care riscurile de răspândire a virusului COVID-19 sunt mari, menționăm că, în caz de îmbolnăvire pe timp de epidemie/pandemie, asigurătorii nu sunt obligați să le plătească prime clienților care și-au asigurat sănătatea și viața.
Chiar la nivel mondial, un număr foarte mic de firme de asigurări își permit să le propună clienților polițe de asigurare împotriva pandemiilor, din motivul că riscurile sunt prea mari, prea greu de explicat, iar pagubele – foarte dificil de cuantificat.
Riscurile legate de COVID-19 se vor diminua sau chiar vor dispărea în următoarele luni, iar oamenii vor reveni la ritmul firesc al vieții. Important este că polițele de asigurare acoperă gama largă a celorlalte riscuri cotidiene, considerate „obișnuite”.
O persoană asigurată depășește mai ușor o situație de criză. În mod regretabil, moldovenii își perfectează doar polițele de asigurare obligatorii. Astfel, moldovenii au mașinile asigurate, dar nu și sănătatea, viața, casele, afacerile.
Viorel Gîrbu: O persoană asigurată depășește mai ușor o criză
„De ce sunt importante asigurările? Poate din motivul că noi nu putem cunoaște foarte clar viitorul, atât dimensiunea ce ține de viața noastră privată, cât și ceea ce ține de evoluțiile ce caracterizează viața noastră în plan economic, evoluția profesională. Foarte multe pot fi asigurate, dar, în mod regretabil, cetățenii noștri nu cunosc acest lucru”, a comentat anterior pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.
„Dacă un agent economic se confruntă cu o situație de criză, dar situația respectivă este asigurată, agentul economic își revine la situația anterioară rapid și își continuă activitatea. Dacă nu este asigurat, agentul economic este scos din joc pe o perioadă lungă de timp. În mod similar, și persoana fizică, dacă se confruntă cu o problemă de sănătate, dar este asigurată de acest risc, își poate reveni rapid sau, cel puțin, primește un suport financiar substanțial, care nu-i permite să ajungă în categoria celor vulnerabili din punct de vedere social. Or, dacă riscul respectiv nu este asigurat, persoana devine vulnerabilă și dintr-o persoană activă se transformă într-o povară pentru societate. Nu este întâmplător faptul că sectorul asigurărilor deține o pondere foarte mare în economiile dezvoltate”, a subliniat Viorel Gîrbu.
Deși domeniul asigurărilor a cunoscut o creștere în Republica Moldova pe parcursul anilor, „importanța acestuia pentru economia națională este de 10 ori mai mică față de situația din cadrul economiilor dezvoltate”, a evidențiat expertul economic.
Viorel Gîrbu a concluzionat că sectorul asigurărilor nu este dezvoltat în Republica Moldova. Chiar dacă se fac asigurări, primele care se achită sunt mici. Astfel, potrivit expertului, compensarea eventualelor pierderi, urmare a unor riscuri asigurate, este mică și nu se compară cu realitățile care există pe continentul european.
O poliță mixtă, ce acoperă proprietatea și sănătatea
Companiile de asigurări din Republica Moldova propun o poliță ce acoperă atât daunele provocate casei, cât și problemele de sănătate sau pagubele de după accidente ale celor ce locuiesc în ea. O asemenea poliță de asigurare acoperă situațiile de risc pentru imobil, proprietari și copiii lor necăsătoriți domiciliați în respectivul apartament sau casă.
Tatiana Stradnic, director de filială la o companie de asigurări din Chișinău, a oferit pentru Sputnik detalii despre acest tip de asigurare mixtă. Potrivit ei, în cazul unei case evaluate la 2 milioane de lei, aproximativ 100 de mii de euro, asigurarea pentru un an ar costa 2.500 de lei.
Acest contract de asigurare mixtă acoperă cazurile de incendiu (cel mai mare risc pentru un imobil), cutremur de pământ, furtună etc., inundații provocate de vecinii de la etajul superior sau inundațiile produse în bloc din vina titularului poliței, dar și accidentele, de pe teritoriul Republicii Moldova, în care a fost implicat titularul poliței și ceilalți membri ai familiei sale.
„Această poliță de asigurare mai acoperă și bunurile din casă. Plus asigurarea de accidente a persoanelor care locuiesc în ea, mama, tata și copiii necăsătoriți. Sunt acoperite accidentele 24 din 24 de ore, din casă sau de oriunde în altă parte, pe teritoriul Republicii Moldova”, ne-a spus Tatiana Stradnic.
Asigurarea include o răspundere față de persoane terțe cu o limită de 10% din suma de asigurare, a precizat specialistul în asigurări.
Asigurare medicală pentru moldovenii care călătoresc în străinătate
Asigurarea medicală pentru străinătate costă doar 45-70 de eurocenți pentru fiecare zi de călătorie. Având-o, moldovenii care s-au îmbolnăvit în timpul călătoriei pot beneficia de servicii medicale de până la 50 de mii de euro în spitale de peste hotare, cheltuielile fiind acoperite de asigurare, a precizat Tatiana Stradnic.
De exemplu, dacă persoana programează o vizită de 10 zile în Europa, asigurarea pentru întreaga perioadă îl va costa numai 4,5 euro. În baza unei asemenea polițe de asigurare, dacă se îmbolnăvește brusc, poate beneficia de asistență medicală în valoare de până la 30 de mii de euro.
Pentru SUA, o zi de călătorie acoperită de polița medicală costă cel mai scump - 70 de eurocenți. Totodată, asigurarea costă mai mult pentru copiii de până la un an și pentru persoanele trecute de 60 de ani, considerându-se că în cazul lor și riscurile de îmbolnăvire sunt sporite.
În baza asigurării medicale pentru străinătate, persoana poate beneficia de servicii de asistență medicală de până la 30 de mii de euro în Europa, de până la 40 de mii de euro în Asia și de până la 50 de mii de euro în SUA, Canada, Israel și Australia.
Potrivit Tatianei Stradnic, la nevoie, titularul poliței trebuie doar să telefoneze la numărul indicat pe document, pentru a contacta compania de asistență responsabilă, iar aceasta își va asuma toate grijile legate de plăți.