Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fost ministru al Educației: Învățământul la distanță nu ar trebui să ne sperie!

© Sputnik / OsmatescoCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Învățământul la distanță a fost reglementat în Republica Moldova încă în 2014. De atunci, instituțiile de învățământ au fost conectate la internet, au fost dotate cu echipamentul necesar pentru desfășurarea procesului educațional la distanță.
Fost ministru al Educației: Învățământul la distanță nu ar trebui să ne sperie!

COVID-19 a paralizat nu doar sistemul educațional din Republica Moldova. În majoritatea țărilor afectate de pandemie, instituțiile de învățământ au fost închise. Și pentru că decizia nu este un moft de-al autorităților, managerii instituțiilor de învățământ, profesorii, elevii, precum și părinții, trebuie să se conformeze măsurilor luate și să depună tot efortul pentru ca procesul de instruire al copiilor să nu aibă de suferit.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu: Italia înregistrează primele succese în lupta împotriva COVID-19
Invitat în studioul Sputnik Moldova, fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici a declarat că, astăzi, toate instituțiile de învățământ din țară sunt conectate la internet. Mai mult, pe parcursul anilor, acestea au fost dotate cu proiectoare și calculatoare, care le permite profesorilor să-și continue activitatea la distanță.

„La plecarea de la Minister am primit informația că toate instituțiile de învățământ sunt conectate la internet. Cu siguranță, noi nu cunoaștem care este situația reală a fiecărei instituții de învățământ. Motiv pentru care până să plec de la Minister am dat indicația ca să fie făcută o cartografiere a situației. Cert este că, pe parcursul anilor, școlile au fost asigurate cu calculatoare și echipamentul necesar pentru desfășurarea lecțiilor la distanță. Acum apare intrebarea cum va fi valorificat acest potențial”, a declarat fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Cert este că și unii profesori au fost instruiți în ceea ce privește desfășurarea procesului educațional la distanță.

„Noi avem în jur de 8000 de profesori care au urmat cursurile de formare în domeniul instruirii la distanță, noi avem agenți economici care oferă gratuit aceste platforme de suport pentru învățământul la distanță”, a adăugat Corneliu Popovici.

Forma de „învățământ la distanța” a fost aprobată în Codul Educației tocmai în 2014. Doar că, de atunci, nu prea s-a făcut nimic la acest capitol pentru ca lucrurile să fie mișcate din loc.

Madrid - Sputnik Moldova
Coronavirus în Spania: 47 de mii de cazuri, cu 8.000 mai multe în 24 de ore – VIDEO
„Această nouă formă de educație este legală, ea este adoptată în Codul Educației încă în 2014.  Cu părere de rău, la acest capitol nu s-a făcut nimic timp de șase ani. Și acum noi trebuie să mobilizăm toate resursele, atât din punct de vedere conceptual, cât și din punct de vedere tehnic, pentru a face față situației în care ne-am pomenit, dar vreau să vă spun că noi resurse avem. Noi trebuie să facem tot posibilul ca elevii să nu fie afectați de aceste schimbări, în special cei din clasa a IX-a și din clasa a XII-a”, a adăugat Corneliu Popovici.

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării spune că această situație de criză ar putea fi un imbold pentru procesul educațional din țara noastră, care are șansa să treacă la o altă etapă.

Логотип МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova
Rusia
AIP Rossiya Segodnya: Rămâneți acasă, de dragul celor apropiați!
„Această criză, dacă va fi gestionată corect, va fi o oportunitate pentru învățământul din Moldova, va duce la deschiderea unei noi file pentru sistemul educațional din țara noastră, fiindcă de mulți ani deja, instruirea la distanță este o probleme actuală pentru Republica Moldova. Mai ales că mulți copii se află în afara țării, unii copii au probleme de sănătate, iar unii frecventează școlile mici, acolo unde nu întotdeauna sunt și profesori suficienți. Și să nu uităm că instruirea la distanță oferă copiilor posibilitatea să revadă explicația profesorilui, dacă ceva nu au înțeles în timpul orelor. Important este ca situația să fie gestionat competent”, conchide Corneliu Popovici.

Amintim că, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, pe 10 martie, autoritățile de la Chișinău au decis ca toate instituțiile de învățământ să-și închidă ușile. De atunci, procesul de învățământ se desfășoară la distanță.  

Fluxul de știri
0