Norica Nicolai prezice ieșirea Italiei din UE, acest ”colos cu picioare de lut”

© Photo : Facebook / Norica NicolaiNorica Nicolai
Norica Nicolai - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul europarlamentar Norica Nicolai a publicat un editorial în care arată că UE s-a născut din munți de cărbune și oțel și sucombă, decenii mai tîrziu, pe altarul unui virus microscopic

BUCUREȘTI, 25 mart - Sputnik, Marius Holdean. Editorialul publicat de Norica Nicolai în cotidianul este intitluat ”UE chiar e un colos cu picioare de lut” și postulează că visul lui Churchill, Monnet și Schuman ”e pe cale să se încheie, pentru că nu a trecut cea mai simplă probă: cea a contactului cu viața reală”.

Автомобиль с медицинским оборудованием, предназначенным для отправки в Италию для борьбы с вирусом COVID-19 - Sputnik Moldova
Cum va fi ajutată Italia de desantul militaro-medical din Rusia
Norica Nicolai arată că UE a clacat la primul test major la care a fost supusă, epidemia de coronavirus și că, în fața dezastrului, liderii uniunii au dovedit că le lipsesc trei lucruri: solidaritate, curaj, inițiativă.

”Italia a fost lăsată pe cont propriu – și prevăd un Italexit nu foarte tîrziu, pentru că italienii nu uită și nu iartă -, Germania s-a făcut că plouă, liderii europeni au fost ca și inexistenți, iar cetățenii uniunii s-au trezit că nu există mobilizare, politici și inițiative comunitare de prevenire și combatere a crizei. Există, în schimb, o majoră preocupare a leadershipului comunitar pentru fenomenul fake news. Țara piere și baba se coafează”, arată Norica Nicolai starea deplorabilă în care se află UE.

Norica Nicolai arată că nu se aștepta ca UE să se dovedească un colos cu picioare de lut, arătând că ea a crezut în ideile europene.

”Nu sunt și nu am fost niciodată eurosceptică. Am crezut în ideea de uniune europeană, de state unite ale Europei, de interese și valori comune, de respect și sprijin reciproc. Am criticat nu o dată măsurile și dublul limbaj european, pe fundalul clivajului tot mai vizibil între Vest și Est. Dar nu m-am gîndit că UE chiar e un colos cu picioare de lut. Acum, o vedem cu toții cu ochiul liber”, mai scrie Norica Nicolai.

Concluzia fostului europarlamentar este că proiectul european, cel puțin așa cum a fost el gîndit, e cam dus pe aripile vîntului.

”Știam cu toții că UE e o piață unică, fără constrîngeri, iar azi auzim sistematic de interziceri de exporturi și importuri. Știam că e un loc al deplasării libere, iar azi mai e puțin și Germania reface Zidul Berlinului, în timp ce țările își închid granițele pe capete. Știam că e un organism care susține solidaritatea cu cei defavorizați, și azi aflăm despre deblocări de fonduri de miliarde de euro, dar numai pentru statele bogate”, observă Norica Nicolai.

Ea arată că ani de zile ”ne-am amăgit cu o formă fără fond” și amintește de ”recentul discurs antologic și figura prăbușită a președintelui Serbiei, țară care s-a zbătut ani de-a rîndul să fie acceptată în UE, iar azi transmite public că nu prea mai are în ce intra”.

Fostul europarlamentar e neiertător: statele mari și bogate din Vest și-au făcut socoteli proprii după izbucnirea pandemiei, după principiul vechi, cinic și pragmatic, totodată, ”scapă cine poate”.

Analiza publicată de Norica Nicolai se remarcă prin luciditate și curaj, ceea ce explică tirul de acuzații la adresa fostului europarlamentar lansat recent de reprezentanța Comisiei Europene care încă încearcă să ascundă gunoiul sub preș.

Fluxul de știri
0