Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sistemul de sănătate publică primește ajutoare de la instituțiile medicale private

© AP Photo / Wilfredo LeeМедицинский работник показывает упакованный мазок из носоглотки для тестирования
Медицинский работник показывает упакованный мазок из носоглотки для тестирования - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a precizat că sistemul de sănătate publică primește ajutoare atât de la OMS, cât și de la instituțiile medicale private din țară.

CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Țara noastră a mai primit un lot de teste din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Informația a fost făcută publică de ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. 

”OMS aseară, la o oră târzie, a mai livrat un lot de teste pentru Republica Moldova”, a precizat ministrul Sănătății. 

Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că sistemul de sănătate publică primește ajutor și din partea unor prestatori de servicii medicale privați. Aceasta a menționat că ajutoarele primite sunt în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova. 

”Săptămâna trecută, dar și săptămâna aceasta am primit un lot de donații, de teste, care vin din partea unui prestator privat de servicii medicale. Și îmi exprim recunoștința pentru acest suport care ne este acordat”, a mai adăugat Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a mai precizat că și un agent din sfera asigurărilor sociale a făcut o donație pentru sistemul de sănătate, dar nu a precizat despre ce anume este vorba. 

”Mai avem un lot de donații care vine din partea unui agent din sfera de asigurări. Vreau să-i aduc sincere mulțumiri pentru acest suport. Suport care vine nu doar pentru sistemul de sănătate, dar în general, pentru cetățenii Republicii Moldova” a precizat Dumbrăveanu. 

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat că autoritățile au semnate mai multe contracte de livrare a testelor pentru țara noastră pentru a avea rezerve în cazul în care situația se va înrăutăți. 

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Care este starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19 - detalii

”Noi ca și autoritate centrală am senat încheierea câtorva contracte de livrare a testelor. Este vorba și pe termen imediat și termen mediu. Ne asigurăm în cazul în care situația din Republica Moldova va avea o evoluție negativă din punct de vedere epidemiologic”, a mai spus Dumbrăveanu. 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a rămas neschimbat. Este vorba de 109 cazuri. Sunt 64 de femei și 45 de bărbați infectați cu coronavirus. 

Guvernul a autorizat ieri măsuri drastice care intră în vigoare de mâine (25 martie). Va fi interzisă aflarea vârstnicilor de peste 63 în afara domiciliului, decât în situații de stringentă necesitate.

La fel, se interzice, începând cu data de 25 martie 2020, aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. O altă interdicție se referă la prestarea serviciilor de alimentație publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere.

Fluxul de știri
0