Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Elevii fără acces la internet: Cum învață aceștia de la distanță

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaTehnologii informaționale
Tehnologii informaționale - Sputnik Moldova
Abonare
Instituțiile de învățământ din Republica Moldova continuă să fie închise, iar procesul educațional continuă de la distanță.

CHIȘINĂU, 23 mar – Sputnik. Toate instituțiile de învățământ din țară au intrat în carantină. În situația creată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat Metodologia privind asigurarea continuității procesului educațional la distanță. Desfășurarea procesului educațional la distanță presupune organizarea de către cadrele didactice a lecțiilor în regim online. Acestea au loc cu ajutorul mai multor platforme online și căi de comunicare la distanță. Astfel, cadrele didactice stabilesc la propria decizie care sunt căile de comunicare la distanță cu elevii în procesul educațional: Viber, Messenger, E-mail, Google Classroom, Grupe de facebook, Aplicația ZOOM, Google Forms, Survey Monkey, Kahoot, ProProfs, Hot Potatoes, Quizalize, Triventy, Quizizz etc.

Пустая классная комната в начальной школе - Sputnik Moldova
Societate
Stăm acasă – Învățăm de la distanță: Cum au loc studiile în timpul stării de urgență

Potrivit metodologiei aprobate săptămâna trecută de MECC și care spune clar că desfășurarea lecțiilor la distanță este obligatorie, elevul primește sarcini de învățare independente în contextul lecțiilor.

„Nu se dau sarcini suplimentare. Se respectă Instrucțiunea privind reglementarea managementului temelor pentru acasă în învățământul primar, gimnazial liceal, aprobată prin Ordinul MECC nr. 1249 din 22.08.2018”, este precizat în Metodologie.

Deși trăim în secolul în care evoluția tehnologiilor a atras după sine creșterea exponențială a vitezei de circulație a informației, mai există o parte din oameni care nu dispun de resurse necesare în domeniul tehnologiilor informaționale. Printre aceștia și vârstnici și chiar tineri, în mare parte din localitățile rurale.

Mesaj important pentru angajații din Învățământ și Cultură: Cum vor fi remunerați>>>

Așadar, cum învață de la distanță elevii fără acces la internet sau cei care nu dispun de aparate performante care ar permite conectarea la diverse platforme online? Cum vor preda profesorii care se pomenesc într-o astfel de situație?

Contactat de Sputnik Moldova pentru a ne răspunde la aceste două întrebări, șeful interimar al Direcţiei generală educație, tineret și sport, Andrei Păvăloi ne-a spus să citim Metodologia elaborată de ministerul Educației. Zis și făcut.

Potrivit metodologiei, personalul de conducere a instituțiilor de învățământ este responsabil să afle de posibilitatea și capacitatea cadrelor didactice de a realiza procesul educațional mediat de TIC. În cazul în care există astfel de profesori, managerii instituțiilor deleagă această atribuție unui al membru al Comisiei metodice de profil din instituție.

Prin intermediul diriginților, directorii vor cunoaște în ce măsură elevii au acces la diverse platforme/mijloace TIC și disponibilitatea lor de utilizare. Totodată, va fi elaborat un program individual pentru elevii care nu au acces la utilizarea acestor instrumente. Programe individuale vor fi elaborate și pentru copiii cu cerințe educative speciale.

Пустая классная комната в начальной школе - Sputnik Moldova
Societate
Studiile de la distanță sunt obligatorii, iar elevii vor primi note: Detalii

Potrivit metodologiei, decizia cu referire la organizarea procesului educațional pentru acești elevi, perioada, forma de organizare, locul desfășurării, aparține instituției.

„În cazul în care elevul nu poate participa nemijlocit în activitatea sincron/asincron, cadrul didactic ia suplimentar legătura cu elevul sau cu dirigintele/părintele/ reprezentantul legal al copilului, oferă sarcini de învățare în mod individual, fără a-i considera absența”, este precizat în Metodologia privind asigurarea continuității procesului educațional la distanță.

Totodată, este menționat faptul că instituțiile de învățământ, în limita posibilităților și a necesităților reale, ar putea interveni cu asigurarea cadrelor didactice sau elevilor cu tehnica necesară.

Important, responsabilitatea pentru organizarea învățământului la distanță pe durata suspendării procesului educațional revine conducerii instituției de învățământ de comun cu cadrele didactice, elevii părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Fluxul de știri
0