Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stăm acasă – Învățăm de la distanță: Cum au loc studiile în timpul stării de urgență

© AFP 2024 / ROB ENGELAARПустая классная комната в начальной школе
Пустая классная комната в начальной школе - Sputnik Moldova
Abonare
În urma suspendării procesului educațional în instituțiile de învățământ, profesorii din mai multe instituții de învățământ din țară au început procesul de instruire online.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Procesul de instruire la distanță a început. Deși, metodologia privind asigurarea continuității procesului educațional la distanță în perioada de carantină a fost aprobată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în ziua de ieri, profesorii din mai multe instituții de învățământ desfășoară ore de la distanță deja de o săptămână.

Natalia Pereu, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Capitală, spune că nu a așteptat până ministerul le va pune la dispoziție platforme și soluții.

„A fost destul de complicat. Am muncit foarte mult la crearea și implementarea acestor idei. M-am gândit și am analizat minuțios cum să promovez o oră în așa fel încât să ne fie comod tuturor, și mie și elevilor”, povestește pentru Sputnik Moldova profesoara de engleză.

După ce a găsit modalitatea, Natalia Pereu a experimentat cu elevii clasei a VII-a, a căror dirigintă este. După o săptămână în care au pus la punct toate detaliile, profesoara a început instruirea cu toți elevii, din toate clasele. La verificarea temelor pentru acasă au fost alese două platforme destinate special pentru instruirea la distanță, iar pentru comunicarea orală au recurs la videoconferință prin skype.

Пустая классная комната в начальной школе - Sputnik Moldova
Societate
Studiile de la distanță sunt obligatorii, iar elevii vor primi note: Detalii

„Și aici am întâlnit probleme. Cunoaștem că platforma permite un număr limitat de persoane care pot crea un grup comun pentru videoconferințe. Dar, împreună cu elevii am găsit ieșire din situație. Copiii deconectează sunetul pentru a mă asculta pe mine, iar întrebările le trimit în scris. Dacă cineva vrea să vorbească, anunță și poate vorbi”, ne-a mai spus Natalia Pereu.

Profesoara de engleză mai spune că se conduc de orarul stabilit la începututl anului de studii, modificată fiind doar ora la care se țin orele. Ce ține de notare, Natalia Pereu spune că are un catalog provizoriu, dar și platformele pe care le utilizează au un catalog al lor, care includ și sistemul de notare. Astfel, fiecare copil poate vedea notele pe care le primește. Informația ce ține de notarea elevilor este confidențială și trimisă automat elevului într-un mesaj privat.

Potrivit profesoarei de la Gheorghe Asachi, majoritatea copiilor au posibilitatea tehnică de a se conecta la acest sistem de predare la distanță. Copiii, pentru care metoda de instruire de la distanță este ceva foarte nou, spun că le este interesant și că era necesară continuitatea studiilor.

„Stăm în casă de pe 11 martie. Inițial ne-am bucurat, pentru că am comparat statul acasă cu o vacanță. Credeam că vom ieși afară, ne vom întâlni cu prietenii. După câteva zile de izolare ne-am dat seama cât de mult ne lipsește interacțiunea cu colegii și profesorii”, Spune Valeriu Gușan, elev în clasa a VII-a.

Valeriu spune că în condițiile în care se află acum, metoda de instruire de la distanță este ca o gură de aer. De aceeași părere este și Vlad Gușan, elev tot într-a VII-a.

Tinerii admişi în Academia „Alexandru cel Bun”, iniţiaţi în arta militară - Sputnik Moldova
Societate
Cursanții de la Academia Militară - în carantină: Iată cum își continuă studiile

„În această perioadă nu am evitat lectura și procesul educațional. Dar să faci lecții acasă, singur, nu e atât de motivant ca în sala de clasă, cu colegii și profesorii. Prima lecție la distanță a fost interesantă. Așteptăm și următoarele”, ne-a povestit elevul.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a precizat că Metodologia privind continuarea procesului educațional la distanță în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal a fost aprobată. Documentul stabilește metodele și formele de organizare și desfășurare ale învățământului la distanță, în scopul asigurării continuității procesului educațional. Astfel, fiecare profesor este obligat să desfășoare instruire la distanță.

Potrivit lui, lecțiile online sunt soluția pentru ca elevii din Republica Moldova să nu rateze materiile de studiu pe durata epidemiei de Covid-19.

Fluxul de știri
0