Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vor face moldovenii dependenți de dializă, care făceau această procedură în România

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaВ Омске открылся высокотехнологичный центр лечения патологии почек
В Омске открылся высокотехнологичный центр лечения патологии почек - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a explicat ce vor face moldovenii care până acum efectuau procedura de dializă în România, în condițiile în care, dacă ies din țară și apoi revin - intră în carantină.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu afirmă că, în ultima perioadă, la Ministerul Sănătății s-au adresat numeroase persoane dependente de dializă, care până acum efectuau această procedură în România, în special la Iași. Au apărut neclarități în acest sens, întrucât atunci când ies din țară și apoi revin în Moldova trebuie să respecte regimul de autoizolare. 

”Aceste persoane sunt din grupul de risc, de aceea noi le solicităm să se abțină de la călătorii în afara hotarelor Republicii Moldova și Ministerul din start, când a apărut această problemă, a coordonat cu prestatorii serviciilor de dializă și toate persoanele respective pot și sunt îndemnate să treacă tratamentul prin dializă pe teritoriul Republicii Moldova, la prestatorii care oferă serviciile respective și sunt contractate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.  

Ministrul Sănătății a vorbit și despre dificultatea unor angajați din sistemul medical de a ajunge la muncă, în condițiile în care multe curse interurbane au fost sistate temporar.

Oficialul afirmă că a primit deja lista cu numele persoanelor care se confruntă cu astfel de impedimente și că va fi asigurat transport pentru ca angajații să poată ajunge la muncă. 

Viorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Sputnik Moldova
Societate
Dumbrăveanu, despre iresponsabilitate: ”Niciodată nu m-am bucurat atât de mult că plouă”

Astăzi, Ministerul Sănătății a venit astăzi cu un apel către cetățeni despre necesitatea asigurării confortului moral și siguranței psihologice lucrătorilor medicali aflați în prima linie în luptă cu coronavirusul.

Ministerul informează că tot personalul medical din instituțiile strategice desemnate în tratamentul pacienților cu COVID-19 este asigurat cu echipamente de protecție. De asemenea, acesta a fost instruit în comun cu experții OMS.

Totodată, instituția menționează că situația epidemiologică prin COVID-19 este critică în toate țările din regiune, iar starea psiho-emoțională a personalul medical este un element extrem de important.

În acest context, Ministerul îndeamnă toți cetățenii să aibă o atitudine cât mai corectă față de cei care luptă astăzi pentru sănătatea noastră.

Fluxul de știri
0