Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă 14 cazuri noi de coronavirus înregistrate în Republica Moldova

© REUTERS / AGENCJA GAZETAМедицинский работник проводит диагностические тесты на коронавирус
Медицинский работник проводит диагностические тесты на коронавирус - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat ultimele informații despre evoluția coronavirusului pe teritoriul Republicii Moldova, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

CHIȘINĂU, 21 mart - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu a precizat că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 80.

Центр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
Societate
O persoană testată pozitiv cu coronavirus și-a sărbătorit aniversarea cu 27 de invitați
Astăzi au fost confirmate încă 14 cazuri noi de contaminare, după ce au fost procesate 111 probe. Dintre cele 14 cazuri - 11 sunt de transmitere locală și doar 3 de import, din Ucraina și Franța. 

Ministrul Sănătății a precizat că noul coronavirus a fost confirmat inclusiv la două persoane din regiunea transnistreană. Alte două persoane dintre cele 14 contaminate se numără printre participanții la excursia de la Mănăstirea Poceaev din Ucraina. 

Starea studenților preluați din căminul UTM aflat în carantină

Viorica Dumbrăveanu a anunțat și rezultatele testelor de laborator în cazul celor 22 de studenți de la UTM, care au fost internați ieri și astăzi la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății cu simptome de COVID-19. Oficialul a precizat că nu s-a confirmat la niciuna dintre persoane prezența noului coronavirus în organism. 

Ministrul Sănătății a precizat că aceștia nu vor mai reveni în cămin, ci vor fi transportați la domiciliu, unde vor continua să stea izolați. Ceilalți studenți care au rămas în cămin sunt monitorizați în continuare de către medici.

Prima pacientă infectată cu COVID-19 a fost tratată

Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că prima pacientă infectată cu COVID-19 a fost tratată e coronavirus. În cazul ei au fost realizate două teste, care au ieșit negative. Femeia nu a fost însă externată, ci doar transferată într-o altă secție a Spitalului Clinic Republican, întrucât mai are alte probleme de sănătate.

Atenționarea prim-ministrului Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a declarat, la rândul său, că serviciile divine pot fi oficiate, însă doar afară și nu în biserici. Șeful Guvernului a reiterat că persoanele care participă la slujbe trebuie să păstreze distanța între ele, iar poliția care va fi prezentă mâine în preajma lăcașelor de cult îi va sancționa pe cei care încalcă regulile.

”Mă adresez persoanelor în etate. Dumneavoastră mergeți la biserică și puteți să veniți acasă și să contaminați nepoțeii, copii Dumneavoastră și chiar le puteți pune viața în pericol. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu ei, nu veți mai avea viață liniștită”, a declarat premierul.

Șeful Guvernul a invocat exeplul persoanelor care au participat la excursia de la Mănăstirea Poceaev din Ucraina, în urma căreia 8 persoane au fost contaminate. ”Există riscul ca toate persoanele din acel autobuz să fie contaminate. Nu ne salvează nimic, dacă noi suntem inconștienți”, a menționat premierul. 

Mihai Magdei - Sputnik Moldova
Epidemiolog: Cum să ne protejăm copiii de coronavirus și care sunt metodele de vindecare

Ion Chicu a mai declarat că, în pofida noilor cazuri confirmate de coronavirus, situația este sub control, dar depinde de comportamentul fiecăruia cum vor evolua lucrurile. 

”Rog oamenii să se gîndească și la medici care fac ture de 48 de ore ca să salveze vieți. Ceea ce vedem acum în jurul Chișinăului - frigăruie și petreceri în aer liber - nu se încadrează în ceea ce înțelegem a fi responsabilitate”, a precizat premierul. 

Oficialul afirmă că vor mai fi organizate curse charter la fel ca astăzi, când au fost organizate curse spre și din Federația Rusă pentru a evacua cetățenii moldoveni aflați în această țară și pentru a-i prelua pe cetățeni ruși aflați în Moldova.

Fluxul de știri
0