Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Majorarea nejustificată a prețurilor: Unde se pot adresa consumatorii

© Sputnik / OsmatescoNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Abonare
Unii agenți economici au majorat neîntemeiat prețurile la unele produse alimentare, profitând de situația în care se află cetățenii Republicii Moldova în contextul epidemiologic legată de răspândirea cornavirusului de tip nou COVID-19.
Majorarea nejustificată a prețurilor: Unde se pot adresa consumatorii

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu, a menționat că instituția pe care o reprezintă, în calitate de punct național de contact în domeniul protecției consumatorului, a solicitat de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică să efectueze controale inopinate în cazul agenților economici asupra cărora există suspiciunea că au majorat nejustificat prețurile la anumite produse. 

"O mare parte dintre agenții economici profită și încearcă să beneficieze de situația vulnerabilă în care se află consumatorii. Instituțiile statului trebuie să protejeze oamenii și să stopeze acest abuz din partea comercianților. Mai mult, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va institui reguli suplimentare pentru plafonarea anumitor prețuri în vederea ocrotirii consumatorilor", a declarat Nicolae Olărașu.

Potrivit lui, în data de 17 martie curent, la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au parvenit 40 de apeluri. Dintre acestea, au fost înregistrate 15 cazuri în care consumatorii au anunțat despre majorarea prețurilor la unele produse alimentare, iar în alte șapte cazuri s-au arătat indignați de lipsa măștilor în farmacii sau prețul exagerat al acestor articole. Nicolae Olărașu susține că  agenții economici care majorează speculativ prețurile riscă să fie sancționați cu amendă în valoare de zece mii de lei.

Reprezentantul APCSP îndeamnă consumatorii să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0