Un grup de ecologiști din Chișinău au cerut săptămâna trecută declararea stării de criză de mediu și climatică, aceasta fiind o necesitate vitală pentru redresarea situației în domeniul protecției mediului. Problemele de mediu necesită o soluționare urgentă întrucât urmările unei atitudini neglijente față de ecologie sunt extrem de periculoase.
"Starea ecologică este o prioritate pentru noi toți. De ea depinde sănătatea populației și viitorul nostru. Deșeurile sufocă mediul înconjurător. Mai mult, în Chișinău, norma de puritate a aerului este depășită de 2,5 ori. Mi se pare grav acest lucru. Am ajuns la această situație din cauza managementului defectuos, dar și din cauza iresponsabilității cetățenilor", a declarat în studioul Sputnik Moldova activista civică, Olga Afanas.
De aceeași părere este și ecologistul Valeriu Garaba care afirmă că educaţia ecologică lipseşte cu desăvârșire în țara noastră, atâta timp cât se observă pasivitate din partea autorităților și cetățenilor, iar dacă continuăm în acest ritm, atunci peste câțiva ani țara noastră se va transforma într-o groapă de gunoi.
Cei doi sunt de părere că legislația țării noastre în domeniul mediului este una bună. Cu părere de rău, aceasta nu este respectată. Situația poate fi schimbată dacă autoritățile vor acorda o atenție mare problemelor de ordin ecologic, iar oamenii vor manifesta inițiativă. responsabilitate și capacitate de a se conforma unor reguli simple, dar atât de importante.