Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cererea și oferta de valută au scăzut în februarie: Cu cât s-a depreciat leul

© Sputnik / Михаил Кутузов / Accesați arhiva multimediaDolari
Dolari - Sputnik Moldova
Abonare
Gradul de acoperire a cererii de valută prin ofertă a fost destul de bun în februarie, deși în scădere ușoară față de ianuarie. Totuși, s-au redus și cererea, și oferta.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. În luna februarie 2020, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 1,2% în raport cu dolarul SUA, până la 17,6338 USD/MDL comparativ cu 17,4185 USD/MDL în luna ianuarie 2020.

валюта - Sputnik Moldova
De ce euro scade dramatic în cotațiile BNM: Explicația expertului economic

Potrivit valorilor de la finele lunii februarie, leul s-a depreciat cu 1,5% în raport cu dolarul SUA, informează Banca Națională a Moldovei (BNM).  

Oferta și cererea de valută s-au redus în februarie, comparativ cu luna ianuarie.

În februarie, oferta de valută de la persoanele fizice s-a cifrat la 143,9 milioane de dolari americani, iar cererea netă din partea persoanelor juridice a fost de 150,3 milioane dolari.

Oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a diminuat cu 27,8 milioane USD (-16,2%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 26,9 milioane USD (-15,2%).

Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice1 a constituit 95,7%. În luna ianuarie, acest indicator a fost de 96,9%.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară, de 70,1%,  i-a revenit în continuare monedei unice europene.

Fluxul de știri
0