Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce euro scade dramatic în cotațiile BNM: Explicația expertului economic

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaвалюта
валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Euro scade în raport cu dolarul pe plan mondial, iar acest fapt se reflectă și în cotațiile valutare de la noi. Situația „nu exercită un efect important de moment pentru economia țării”, a comentat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. De joi până vineri, prețul euro a scăzut cu tocmai 41 de bani, la cursul oficial. Comparativ cu ziua de joi, dolarul a rămas la aceeași cotație, dar față de ziua de luni s-a scumpit cu 26 de bani. 

Курс валют в Москве / Cursul valutar, Moscova - Sputnik Moldova
Prețul euro scade dramatic: Cursul valutar BNM pentru 20 martie

Expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de reporterul Sputnik, a explicat că leul moldovenesc se depreciază în această perioadă critică pe plan mondial, dar euro scade mai rapid față de dolar.

Banca Centrală Europeană (BCE), banca centrală a Uniunii Europene, cu funcția de administrare a politicii monetare în cele 19 țări care folosesc euro ca monedă, a lansat Programul Pandemic de Cumpărare de Urgență (PEPP), în conformitate cu care va cumpăra titluri din sectorul privat și din sectorul public, a menționat expertul economic.

„Euro a beneficiat de miscarea  de ajutor, dar inundarea lumii cu monedă înseamnă că valoarea fiecărui euro este diluată. În perioada 10 martie -19 martie, cotațiile euro față de dolarul american au scăzut de la un maxim de 1.14 USD pentru un EUR la doar 1.07”, a precizat Viorel Gîrbu.

Potrivit expertului economic, „acestă schimbare nu exercită un efect important de moment pentru economia Republicii Moldova, dar este o reflectare a incertitudinilor din economia mondială”.

La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil vineri, 20 martie, și în weekend, un dolar american echivalează cu 17,88 lei, un euro – cu 19,22 lei, o hrivnă ucraineană – cu 64 de bani, un leu românesc – cu 3,97 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 22 de bani.

© Photo : BNMRatele de schimb (curs valutar) pentru 20 martie 2020
De ce euro scade dramatic în cotațiile BNM: Explicația expertului economic - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) pentru 20 martie 2020

Comparativ cu ziua de joi, toate principalele valute de referință înregistrează un trend descendent în raport cu moneda națională.

Față de 19 martie, prețul euro a scăzut cu tocmai 41 de bani. De luni până vineri, cotația euro este în scădere cu 43 de bani.

Pe parcursul săptămânii, s-au ieftinit cu un ban hrivna ucraineană și rubla rusească. Cotația leului românesc a scăzut cu 10 bani moldovenești săptămâna aceasta.

Fluxul de știri
0