Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a ieftinit benzina în Chișinău: Prețurile afișate astăzi - Foto

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova
Abonare
Scăderea prețului la barilul de petrol pe piața mondială se reflectă, în sfârșit, și în prețurile afișate de stațiile de alimentare cu combustibili din Chișinău. 

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Mai multe stații de alimentare cu combustibil au afișat vineri, 20 martie, prețuri mai mici. În unele cazuri, diferența de preț în raport cu ziua de joi ajunge la un leu.

© Sputnik / Ciobanu VictorPrețuri la combustibil în Moldova pe 20 martie
S-a ieftinit benzina în Chișinău: Prețurile afișate astăzi - Foto - Sputnik Moldova
Prețuri la combustibil în Moldova pe 20 martie

Prețul petrolului a coborât săptămâna aceasta sub nivelul de 25 de dolari pentru un baril – cel mai mic preț din ultimii 10 ani.

Menționăm că, în structura vânzărilor din Republica Moldova, motorina deține o pondere de 70%, benzina – aproape 21%, iar gazul lichefiat – 9%.

Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă, 123 de agenți economici dispun actualmente de licență pentru comercializarea produselor petroliere, precum și 710 stații de alimentare cu produse petroliere.

Бензокалонка  - Sputnik Moldova
Tensiune mare pe piața carburanților: Cât timp nu va exista liniște în privința prețurilor

În ceea ce privește formarea prețurilor, ANRE verifică doar un parametru: respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență, a spus Ștefan Creangă, răspunzând la o întrebare adresată de premierul Ion Chicu.

Însă, potrivit directorului ANRE, „rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină”.

Șeful de la ANRE a mai declarat că modificarea abordării de reglementare a prețurilor a fost pusă în aplicare din 1 ianuarie 2019, dar că mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Fluxul de știri
0