SIS remarcă faptul că administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” au drept scop proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile în perioada de criză ”să provoace ură socială, dezordine în masă și să submineze securitatea Republicii Moldova.
Serviciul de Informații și Securitate a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice conform prevederilor din Legea presei.
Astfel, pentru a evita situațiile indicate mai sus, SIS dispune măsuri pentru a contracara activitățile extremiste - blocarea a 52 de site-uri despre care se menționează că au difuzat știri false. Iată lista acestor site-uri.
Site-urile vor fi blocate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice care asigură accesul utilizatorilor din Moldova la internet. Acești furnizori riscă pedepse contravenționale, dacă nu vor executa indicațiile SIS.