Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SIS blochează 52 de site-uri pentru difuzarea știrilor false despre coronavirus

Abonare
Serviciul Informații și Securitate anunță că, în contextul declarării stării de urgență în Moldova, unele site-uri au tirajat știri false despre coronavirus. Astfel, SIS ia măsuri pentru a combate acest fenomen.

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Moldova
Societate
Date în timp real: A fost lansată o platformă online de monitorizare a COVID-19 în Moldova
CHIȘINĂU, 20 mart - Sputnik. Serviciul Informații și Securitate constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu noul coronavirus a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de dezinformare și manipulare ”cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale de către anumite site-uri informaționale anonime”.

SIS remarcă faptul că administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” au drept scop proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile în perioada de criză ”să provoace ură socială, dezordine în masă și să submineze securitatea Republicii Moldova.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Dumbrăveanu: 3 regiuni în care are loc răspândirea coronavirusului (transmisie locală)
Potrivit SIS, aceste fapte care cad sub incidența unui articol din legea privind contracararea activității extremiste. 

Serviciul de Informații și Securitate a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice conform prevederilor din Legea presei.

Astfel, pentru a evita situațiile indicate mai sus, SIS dispune măsuri pentru a contracara activitățile extremiste - blocarea a 52 de site-uri despre care se menționează că au difuzat știri false. Iată lista acestor site-uri.

© Photo : SERVICIUL DE INFORMAŢII ŞI SECURITATE AL REPUBLICII MOLDOVALista site-urilor cu știri false publicată de SIS
SIS blochează 52 de site-uri pentru difuzarea știrilor false despre coronavirus - Sputnik Moldova
Lista site-urilor cu știri false publicată de SIS

Site-urile vor fi blocate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice care asigură accesul utilizatorilor din Moldova la internet. Acești furnizori riscă pedepse contravenționale, dacă nu vor executa indicațiile SIS. 

Fluxul de știri
0