CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Guvernul informează că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 29 martie, Republica Moldova va trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele-membre ale Uniunii Europene. Ora oficială se schimbă de două ori pe an, în ultima duminică din luna martie şi în ultima duminică din octombrie.
Cum mutăm acele ceasornicului
Acele ceasornicului vor fi mutate cu o oră înainte. Astfel, în noaptea din ultima duminică a lunii martie ora 2.00 va deveni 3.00.
Până în aprilie 2019, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau cea de iarnă.
Pe 26 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care îndeamnă Comisia Europeană să renunțe la practica trecerii țărilor Uniunii Europene la ora „de vară" și „de iarnă. Deputații europeni au votat, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021.
Numeroasele studii nu au reușit să demonstreze existența unor efecte pozitive, în schimb indică asupra existenței unor consecințe negative pentru sănătatea oamenilor, agricultură și siguranța traficului rutier.
Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.
Când va renunța Moldova la schimbarea orei
Țara noastră va renunța la schimbarea orei de vară începând cu anul 2021. Asta după ce Guvernul a anunțat că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.
În Uniunea Europeană trecerea la ora de vară și iarnă este reglementată de directiva 2000/84/EG a Parlamentului European și a Consiliului European. Ea specifică începutul și sfârșitul perioadei de vară în toate statele UE și stabilește că la timpul de vară se trece în ultima duminică a lunii martie, până la ultima duminică din luna octombrie. Efectul acestei directive, pe care o respectă și unele state care nu sunt membre ale UE, este prelungit în fiecare cinci ani. Dezbateri cu privire la raționalitatea mutării acelor ceasornicelor sunt purtate din momentul introducerii acestei practici. La sfârșitul secolului XX s-a stabilit că efectul economic al trecerii la ora de vară este unul nesemnificativ. Majoritatea statelor din Asia, Africa, America de Sud au renunțat la această practică, însă aceasta a fost păstrată în Europa și America de Nord.