Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cele mai mari pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieți curmate

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În contextul răspândirii COVID-19 la nivel mondial, Sputnik Moldova face o trecere în revistă a celor mai mari pandemii care au lovit de-a lungul timpului omenirea.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. De departe, cea mai gravă pandemie din istoria omenirii este Ciuma lui Iustinian, care s-a declanșat în anul 541 după Hristos în Imperiul Bizantin și a provocat peste 100 de milioane de victime, potrivit RIA Novosti.

A fost, de altfel, prima pandemie de ciumă numită ”bubonică”. Ea a izbucnit în timpului domniei împăratului bizantin Iustinian I.

Primele focare s-ar fi declanșat în Etiopia și Egipt, apoi, prin intermediul canalelor de comerț (Marea Mediterană), boala a ajuns la Constantinopol, după care s-a răspândit în tot Imperiul. Ulterior, epidemia a afectat toată Europa, Africa de Nord, precum și Asia Centrală și de Sud. 

Ce este, de fapt, Ciuma

În Evul Mediu nu se cunoștea originea bolii, din motive clare, având în vedere că nu se știa despre microorganisme. Abia peste mai bine de un mileniu s-a aflat despre ele, odată cu inventarea microscopului. S-a descoperit că ciuma este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, provocată de bacteria Yersinia Pestis. 

”Moartea Neagră”

Ciuma a lovit din nou în forță omenirea în secolul al XIV-lea, când a provocat peste 50 de milioane de victime. Infecția s-a declanșat în China în 1320, apoi, treptat, a ajuns în Europa, unde a secerat un sfert din populația continentului.

В Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом   - Sputnik Moldova
Coronavirus - o pandemie falsă? Destabilizare economică, socială și geopolitică globală

Ineficiența metodelor de tratament medievale a dus la scăparea de sub control a situației. Purtătorii maladiei ucigașe erau persecutați și uciși.

La Paris, de exemplu, cadavrele umane erau aruncate în catacombe, care astăzi au devenit muzeu. În alte orașe, morții pur și simplu erau lăsați să zacă în stradă, creînd astfel condiții favorabile pentru răspândirea și mai rapidă a infecției. 

În 1665-1666, ciuma a lovit în forță Anglia și a făcut peste 100 de mii de de victime - peste 20% din populația Londrei. 

Holera

La fel ca Ciuma, Holera a lovit omenirea în diferite perioade ale istoriei. Boala a apărut încă în antichitate, iar focarele au izbucnit datorită ritualurilor specifice popoarelor Asiei de Sud, care aveau loc în râul Gange. Unul dintre aceste ritualuri este arderea morților pe apele râului, scrie portalul 5-tv.ru. 

Boala se manifestă prin diaree puternică și vomă, întrucât este atacat intestinul. Pandemia holerică a depășit hotarele Asiei de Sud în secolul XIX, când a afectat și Imperiul Rus. În timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), numărul victimelor a ajuns la un milion. 

Ultimul val de epidemie s-a produs în anii 60-70 ai secolului trecut. În vremurile noastre, boala nu mai prezintă pericolul pe care îl reprezenta anterior, datorită dezvoltării medicinii. 

Pandemiile secolului XX

Cea mai mare pandemie a secolului trecut este Gripa Spaniolă, care s-a declanșat în 1918 și a curmat în doi ani între 50 și 100 de milioane de vieți.

 

© Photo : NSW State Archives / Tara MajoorAustralia în timpul epidemiei de gripă din 1918 - 1920
Cele mai mari pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieți curmate - Sputnik Moldova
Australia în timpul epidemiei de gripă din 1918 - 1920

În doar doi ani, s-au infectat 550 de milioane de oameni - pe atunci aproximativ 30% din populația planetei.

© Photo : Public domain / U.S. Army Un spital din Franța în tipul epidemiei din 1918 - 1920
Cele mai mari pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieți curmate - Sputnik Moldova
Un spital din Franța în tipul epidemiei din 1918 - 1920

Gripa Spaniolă a afectat SUA, Marea Britanie, Franța, dar în special Rusia, unde s-au infectat peste 88 de milioane de oameni. 

În timpul Gripei Asiatice din 1968 au murit peste 1,5 milioane de oameni, iar pierderile economice au constituit 32 de miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti. 

© Sputnik / Tselik / Accesați arhiva multimediaInstitutul URSS de cercetare a gripei. Cercetări pe embrioni de găină (1972)
Cele mai mari pandemii din istoria omenirii - sute de milioane de vieți curmate - Sputnik Moldova
Institutul URSS de cercetare a gripei. Cercetări pe embrioni de găină (1972)

În perioada 2003-2005 a izbucnit cel mai mare focar de gripă aviară. Potrivit OMS, citat de RIA Novosti, s-au contaminat atunci 389 de oameni din 15 țări ale lumii, iar în 246 de cazuri pacienții au murit. Majoritatea cazurilor de contaminare s-a produs după ce oamenii au intrat în contact direct cu păsările infectate. 

Iar în 2009 au fost confirmate primele cazuri de grupă porcină H1N1. Înainte de asta, nu au fost înregistrate cazuri de transmitere a virusului la om. În urma pandemiei din 2009-2010 au murit peste 2600 de oameni. 

Pandemie COVID-19

Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pandemie în urma înregistrării unui număr record de contaminări cu noul coronavirus. De la izbucnirea primului focar în decembrie 2019 și până în prezent s-au îmbolnăvit peste 222 de mii de oameni, iar peste 9000 de persoane infectate au decedat.

Fluxul de știri
0