Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Teste periculoase: ”Pentru unele laboratoare private coronavirusul este o ”găselniță”

© REUTERS / AGENCJA GAZETAМедицинский работник проводит диагностические тесты на коронавирус
Медицинский работник проводит диагностические тесты на коронавирус - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit în cadrul briefingului din această dimineață despre două cazi în care rezultatele testelor la COVID-19 efectuate de un laborator privat s-au dovedit a fi greșite.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu susține că pe fundalul răspândirii coronavirusului în Republica Moldova, în ultima perioadă, a luat amploare realizarea testelor la depistarea COVID-19 în laboratoare private. 

Ministrul Sănătății afirmă că în două cazuri în care testele efectuate în instituțiile private au ieșit pozitive, iar la realizarea repetată în laboratorul ANSP nu s-a confirmat prezența virusului în organism. 

”Laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică este acreditat de Organizația Mondială a Sănătății și se lucrează aici cu acele teste aprobate de OMS. Îmi pare foarte rău că unele laboratoare sau clinici private au găsit o „găselniță” și profită pe seama sănătății oamenilor.

Viorica Dumbrăveanu a remarcat că acest lucru este regretabil. ”Problema nu constă de fapt în testele confirmate pozitiv, care ulterior s-au dovedit a fi negative.

Автобусы с эвакуированными из Китая гражданами украины и других стран в аэропорту Харькова - Sputnik Moldova
Societate
Au sfidat recomandările: Și mai mulți cetățeni moldoveni sunt blocați în țările UE
Problema este în faptul că acele persoane care au primit de la instituțiile private rezultatele testelor negative, ar fi putut de fapt fi purtători ai acestui virus și asta putea prezenta risc pentru sănătatea lor, dar și pentru cei din jur”, a declarat oficialul.

Ministrul Sănătății a precizat în context că afacerile nu trebuie să se facă în detrimentul sănătății oamenilor și că vor fi întreprinse măsuri în acest sens. Doar că în prezent nu există temei legal pentru a aplica sancțiuni instituțiilor care fac astfel de teste.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 36 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus. Ieri a fost înregistrat primul deces din cauza COVID-19. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

Fluxul de știri
0