Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Produsul Intern Brut al Moldovei a crescut anul trecut: Iată diferența față de 2018

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a înregistrat o creștere de câteva procente față de 2018.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2019 PIB-ul Moldovei a înregistrat o creștere de 3,6% față de anul precedent. 

În total, Produsul Intern Brut a constituit peste 210 miliarde de lei. Iată ce domenii ale economiei au influențat creșterea cel mai mult.

  • Sectorul construcțiilor a avut  contribuție de 8,6% la formarea Produsului Intern Brut și a înregistrat o majorare a valorii adăugate brute de aproape 16%.
  • Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor, transportul precum și activitățile de cazare și alimentație publică au avut împreună o contribuție de 21,8% la formarea PIB-ului. Aceste sectoare ale economiei au înregistrat și o majorare a valorii adăugate brute cu 5,7%.
  • Iar industria extractivă, cea prelucrătoare, precum și producția și furnizarea energiei electrice și termice, a gazelor și a apei caldă, prestarea serviciilor de salubrizare au avut, la rândul lor, o contribuție de 14,2% la formarea PIB-ului. Aceste sectoare au înregistrat și o creștere a valorii adăugate brute cu 2,6%
  • Sectorul IT a avut o pondere mai redusă la formarea Produsului Intern Brut - de 4,7%. În schimb, a înregistrat o creștere a VAB cu 9,2%.
  • Contribuție pozitivă la creșterea PIB au avut-o și impozitele pe produs, cu o pondere de 13,5% la formarea PIB.

Au fost și domenii care au avut un impact negativ asupra Produsului Intern Brut al Republicii Moldova. 

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență

Agricultura, silvicultura și pescuitul au înregistrat un regres de -0,2%, în urma reducerii Valorii Adăugate Brute cu 2,3%.

La rândul lor, sectoarele administrației publice și apărării, asigurărilor sociale obligatorii, învățământului, sănătății și asistenței sociale au înregistrat o descreștere de - 0,1%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din punct de vedere al utilizării PIB-ului creșterea s-a datorat în special formării brute de capital fix - cu o contribuție de 25,6% și o majorare a valorii adăugate brute cu 12,9%.

Cel mai mult însă a contribuit la formarea BIB-ului consumul final al gospodăriilor populației - cu un aport de 83,3%.

Fluxul de știri
0