Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stare de urgență în Moldova: Imagini video de la Poșta Moldovei și Primăria Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Republica Moldova a intrat în stre de urgență din cauza pandemiei COVID-19. Iată cum arată Chișinăul după ce Parlamentul a adoptat hotărârea de instituire a acestui regim special.

CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Parlamentul a adoptat ieri hotărârea privind decretarea stării de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile. Sputnik Moldova prezintă imagini live din centrul Chișinăului, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt: Primăria și Poșta Moldovei.

La ora 12:00, Sputnik Moldova va realiza transmisiuni live de la Piața Centrală, iar la ora 13:00 - de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. 

Ce înseamnă starea de urgență

În perioada în care este în vigoare starea de urgență (17 martie - 15 mai), Parlamentul nu are dreptul să adopte legi constituționale, în schimb poate adopta legi organice.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență
Inițiativa interzice desfășurarea alegerilor și referendumurilor în perioada în care este valabilă starea de urgență, deși în proiectul inițial această posibilitate nu era exclusă. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis să renunțe la această prevedere, la solicitarea deputaților. 

Potrivit proiectului, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale are atribuții extinse. Structura poate emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, precum și pentru cetățeni și persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Iată câteva dintre măsuri care ar putea fi adoptate: 

  • instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
  • instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
  • introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri antiepidemice
  • stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
  • interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și a altor acțiuni de masă
  • dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate
  • familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale
  • introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicație. 

În Moldova, până în prezent au fost confirmate 30 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, iar noaptea trecută a fost înregistrat primul deces din cauza maladiei. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

Fluxul de știri
0