Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic de familie: Persoanele revenite de peste hotare nu ne sună - Aflăm de la localnici

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Lupu
Nicolae Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Faptul că mai mulți moldoveni reveniți de peste hotare au completat greșit fișele epidemiologice la frontieră face dificilă misiunea unor medici de a preveni răspândirea infecției COVID-19.
Medic de familie: Persoanele revenite de peste hotare nu ne sună. Aflăm de la localnici

Nicolae Lupu, șeful Oficiului Medicilor de familie din Seliștea Nouă și Tuzara din raionul Călărași, a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” despre acțiunile întreprinse în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19. În ultimele zile, în aceste două localități au revenit 21 de persoane din Italia, Anglia, Germania și România. Doar una dintre acestea a manifestat, deocamdată, simptome de boală respiratorie.  

”Toți stau izolați. Le-am explicat care sunt simptomele infecției și cum trebuie să procedeze dacă acestea apar. Deocamdată, avem doar o singură persoană cu simptome ușoare de boală respiratorie. A revenit din Marea Britanie cu mașina personală. L-am consultat la domiciliu și monitorizăm zilnic starea de sănătate”, ne-a relatat Nicolae Lupu.

Această misiune nu este atât de ușoară cum pare la prima vedere.

Медицинский работник проводит диагностические тесты на коронавирус - Sputnik Moldova
Societate
Medic, despre Bălceana, satul din care este moarta de coronavirus: Mulți oameni infestați
Nu e vorba doar de faptul că oficiul are doar doi medici, care trebuie să monitorizeze concomitent, de la distanță, starea de sănătate a zeci de bolnavi cronici, bătrâni și copii, lăuze și nou-născuți, care în condițiile pandemiei de CVID-19 sunt îndemnați să solicite asistența medicală primară la domiciliu. Medicii sunt nevoiți să facă și muncă de detectiv, pentru a-i depista pe unii dintre moldovenii reveniți în localitate din statele pandemice. Și asta deoarece la intrarea în țară au inclus în fișele epidemiologice adrese și numere de telefoane greșite.

”Am primit prin poșta electronică toate fișele completate de către persoanele care au venit din străinătate în raionul Călărași și apoi am selectat pacienții noștri.  Mai puțin de jumătate dintre ei au indicat numere de telefoane și adrese corecte. Dintre cele 21 de persoane pe care îi monitorizăm, nici una nu ne-a sunat să ne anunțe că a revenit din țările afectate de COVID-19. Îi sunăm noi, sau ne anunță vecinii lor”, ne-a povestit Nicolae Lupu.

Potrivit Ministerului Sănătății, sub supravegherea medicilor de familie la domiciliu se află peste 11 mii de persoane. 

Fluxul de știri
0